'Rijk in Groningen' in Groninger Museum

GRONINGEN - In het Groninger Museum wordt zaterdag 27 mei de expositie 'Rijk in Groningen - Borgen en Stadspaleizen 1600-1800' geopend. Deze overzichtstentoonstelling laat de bezittingen en rijkdommen zien van Groningers die leefden in de zeventiende en achttiende eeuw.

Hoogtepunt in de tentoonstelling is een reconstructie van een kamer uit het Huis met de 13 Tempels, een herenhuis aan de Oude Boteringestraat 23 in Groningen. Bijzonder aan deze kamer is dat deze geheel, van wand tot plafond, beschilderd is door Hermannus Collenius, een van de bekendste kunstenaars van Groningen.

Welgestelde Groningers

Bezoekers van 'Rijk in Groningen' komen alles te weten over hoe welgestelde Groningers toen leefden. Zoals de familie Clant, die in de Hanckemaborg in Zuidhorn woonde, of de familie Lewe van de borg Ewsum uit Middelstum. Hun borgen zijn gesloopt maar hun kostbaarheden zijn er nog wel. Met hun bezittingen, zoals de schilderijen van De Stomme en Collenius, het houtsnijwerk van Jan de Rijk en het kostbare zilver en porselein troefden de rijken van toen elkaar af. 'Rijk in Groningen – Borgen en Stadspaleizen 1600-1800' loopt tot en met 12 november 2017.