Ledverlichting op alle sportparken gemeente Groningen

GRONINGEN - De gemeente Groningen gaat de veldverlichting op alle sportvelden vervangen door led. Sportclubs kunnen hierdoor op termijn gemiddeld 42 % besparen op de energiekosten. Dat kan nog meer worden omdat ze de verlichting zelf in- en uit kunnen schakelen.

Nu is 's avonds op veel sportaccommodaties een grote hoeveelheid verlichting aan, terwijl geen sporters op het veld zijn of slechts een gedeelte van het veld in gebruik is. Dat komt doordat het niet mogelijk de huidige verlichting naar behoefte van de sporters aan en uit te zetten. De verlichting is ook niet dimbaar. Met ledverlichting kunnen de verenigingen de lampen en de lichtsterkte zelf - met een pasjessysteem - bedienen.

Besparing

Met ledverlichting op de sportparken besparen gemeente en sportverenigingen op energie. Bovendien heeft led minder strooilicht, wat prettiger is voor de omwonenden. Bijkomend voordeel is dat ledlampen een korte opstarttijd hebben in tegenstelling tot de huidige verlichting. De bestaande masten en kabels kunnen gebruikt worden. Het energievoordeel van 42 % wordt, via een huurverhoging van € 0,85, gedurende twintig jaar ingelegd om de investering te financieren. Daarna is het rendement op de energie volledig voor de clubs.

Kwaliteitsimpuls

Met de vervanging van de huidige lampen door ledverlichting voldoet de gemeente aan de norm van de wedstrijdveldverlichting en krijgen trainingsvelden een kwaliteitsimpuls.