FC Groningen kan nog steeds hopen op play-offs

GRONINGEN - Nog één spelronde te gaan en maar liefst zes van de negen eredivisieduels doen er nog toe. FC Groningen kan na de miraculeuze ontsnapping tegen PSV nog steeds hopen op de play-offs.

Door Wim Masker

Voor de tweede keer dit seizoen snoepte FC Groningen zondag PSV twee punten af en voor de tweede keer had de demissionaire kampioen recht op drie punten. Pech, onkunde en de opnieuw uitblinkende Sergio Padt stonden een verdiende Eindhovense zege in de weg.

Game on

‘FC Groningen: game-over’ kopten we een maand geleden na de nederlaag bij ADO Den Haag. De ploeg van trainer Ernest Faber zou van de laatste vier wedstrijden er ten minste drie moeten winnen en dat leek gezien het programma onwaarschijnlijk. Vier weken later kunnen we constateren dat FC Groningen na de zeges op PEC Zwolle (eenvoudig) en Go Ahead Eagles (moeizaam) de drie toen noodzakelijk geachte overwinningen nog steeds kan halen, als zondag van Twente wordt gewonnen, maar ook dat drie zeges misschien niet genoeg zijn. Want, Heracles kan zondag zomaar verrassen in De Kuip tegen Feyenoord en Heerenveen ontvangt in het Abe Lenstra Stadion het voor zijn laatste kans strijdende NEC.

Slim beleid

Staat er voor FC Groningen zondag in Enschede nog wat op het spel, voor FC Twente is de (handhavings)doelstelling kort na de winterstop al gehaald. Zoals bekend mogen de Tukkers vanwege financiële malversaties dit en volgend seizoen niet deelnemen aan Europees voetbal. De clubleiding had de eigen fans voorgehouden dat het een moeizaam seizoen zou worden. Dat is een slimme zet geweest van oud-prof Jan van Halst en zijn medebestuurders, die daardoor een laag verwachtingspatroon creëerden. Met een begroting van 27,5 miljoen euro en een spelersbudget van 7,5 miljoen is FC Twente nog altijd de vierde, respectievelijk zesde club van Nederland. De huidige zevende plaats is in dat licht bezien niet heel opmerkelijk. Wanneer Twente straks een groter deel van zijn budget aan spelerssalarissen kan besteden, doet de club ongetwijfeld weer mee aan de strijd om de vierde plek.

Opstelling vraagteken

Ernest Faber zal zondag zijn opstelling op ten minste één positie moeten wijzigen. Rechtsback Tom Hiariej is geschorst. De herstelde Desevio Payne is zijn meest logische vervanger. De Amerikaan speelde zaterdag een uur met de beloften in de met 5-3 gewonnen uitwedstrijd tegen Sneek. Het beloftenteam besluit de competitie zaterdagmiddag in het Noordlease Stadion tegen kampioenskandidaat FC Lisse, die ongetwijfeld veel publiek meeneemt. De aftrap is om 15.00 uur.