Opening cultureel jaar bij Rijksluchtvaartschool in Eelde

EELDE - De gemeente Tynaarlo mag zich vanaf vrijdag 12 mei Culturele gemeente van Drenthe noemen. Het culturele jaar wordt die avond afgetrapt bij de Rijksluchtvaartschool in Eelde. Op een openingsFesTYval wordt dans gecombineerd met een lasershow en verschillende video-elementen.

Net als in het culturele jaar staat ook in de openingsshow de historie centraal. De show sluit namelijk volledig aan bij de locatie van het spektakel, de Rijksluchtvaartschool (RLS) op Groningen Airport Eelde. Het gebouw werd in 1957 officieel geopend en is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen architect Feico Pieter Glastra van Loon en kunstenaar Bart van der Leck. Van der Leck stond bekend om zijn werk met geometrische vormen, strakke lijnen en primaire kleuren.

Dans, laser en video

De dans tijdens de openingsshow wordt verzorgd door dansers van Het Danskwartier in Zuidlaren. DTL Lasertechniek is verantwoordelijk voor de lasershow en voor de beelden wordt samengewerkt met videograaf Roger Muskee. In de openingsshow is een prominente rol weggelegd voor Van der Leck en de RLS. De architectuur van het gebouw, de dans en de laserelementen worden op elkaar afgestemd door te werken met de kleuren en de lijnen waarom de kunstenaar bekend staat. Verder staan een optreden van Mannenkoor Vries en een sneak preview van de voorstelling ‘Addergebroed’  geprogrammeerd en wordt aandacht geschonken aan toekomstige activiteiten in het culturele jaar.

Toegangskaarten

De toegang tot de openingsshow is gratis. Tickets zijn te bestellen via www.festyvals.nl. De gratis toegangskaarten zijn tevens af te halen in het gemeentehuis in Vries. Het openingsFesTYval op vrijdag 12 mei begint om 20.30 uur.

FesTYvals

De gemeente Tynaarlo mag zich vanaf vrijdag 12 mei de Culturele gemeente van Drenthe noemen. Een jaar lang kan iedereen genieten van allerlei culturele festiviteiten, ook wel FesTYvals genoemd. Het thema is ‘Historie met een knipoog’. De Festyvals vinden dan ook plaats rond een aantal cultuurhistorische kernpunten, zoals het Meisje van Yde, Berend Botje en de Rijksluchtvaartschool in Eelde.