Kinderen uit Groningen leren van olifantenverdriet

GRONINGEN - Uitvaartorganisatie Yarden maakt maandag 8 mei ‘de dood’ bespreekbaar voor scholieren uit de bovenbouw van basisschool Karrepad uit Groningen.

Olifantenexpert Marjo Hoedemaker laat de kinderen in Wildlands Adventure Zoo in Emmen op een laagdrempelige wijze kennismaken met afscheid nemen, de dood en rouw.

Dieren rouwen ook

Olifantenexpert Marjo Hoedemaker: "Olifanten zijn net als mensen groepsdieren, die in diepe rouw zijn wanneer een soortgenoot overlijdt. Ze raken hun overleden soortgenoot nog een laatste keer aan en gooien er bladeren en zand overheen. Evenals mensen hebben zij rituelen bij het overlijden van een vriend of familielid." Na een presentatie bij de olifanten en ook bij het makiwoud, wordt klassikaal nagepraat over het rouwgedrag van dieren. Hierbij wordt het rouwgedrag tussen mens en dier vergeleken.

Uit de taboesfeer

"Kinderen leren van deze excursie dat de dood geen taboe hoeft te zijn", vervolgt Marjo Hoedemaker: "Zij beleven rouw heel erg puur en moeten zich dus thuis én op school veilig genoeg voelen om daarover te kunnen praten. Dit onderwijsproject draagt daar op een zeer positieve manier aan bij. Ik vind het fantastisch dat ik hier samen met Yarden een bijdrage aan kan leveren."