FC Groningen: minstens een punt nodig

GRONINGEN - FC Groningen heeft zondag minimaal een punt nodig om een kans te behouden op het behalen van de play-offs. Het bezoekende PSV vecht voor zijn laatste kans op de tweede plaats.

Door Wim Masker

FC Groningen heeft Heracles als grootste concurrent in de strijd om de negende plaats. Heracles heeft een punt meer en speelt zondag thuis tegen ADO Den Haag. Wanneer de Tukkers winnen en FC Groningen in het Noordlease Stadion van PSV verliest, staan de vier deelnemers aan de play-offs vast: Heracles, Heerenveen, AZ en FC Utrecht.

Teleurstellend

FC Groningen en PSV kunnen alvast terugzien op een teleurstellend seizoen. FC Groningen maakte nu al acht goals meer dan vorig seizoen na alle 34, maar pakte vooral in eigen stadion te weinig punten. De ploeg eindigt daardoor op de laagste plaats sinds het seizoen 2011-2012, waarin onder Pieter Huistra als trainer/ coach de veertiende plaats werd bereikt.

Buitenproportioneel

Zo slecht als sommige supporters willen doen geloven, was FC Groningen dit seizoen nu ook weer niet. De club met de negende begroting eindigt straks waarschijnlijk als tiende. Zeker niet goed, maar ook niet heel slecht. Sommige commentaren wekken echter de indruk dat de ploeg van Ernest Faber over anderhalve week ergens diep in het rechter rijtje eindigt. Van de Jupiler League wel te verstaan. Er was veel voor verbetering vatbaar, maar een deel van de terechte kritiek is buitenproportioneel.

‘Degradatie’ PSV

PSV is een extreem kritische benadering wel gewend, de drie topclubs spelen eigenlijk een competitie binnen de competitie. De eerste plaats leidt tot groot feest en euforie, zeker als een vorig kampioenschap alweer een tijdje geleden werd gevierd. De tweede plaats staat voor PSV en Ajax gelijk aan de middenmoot en de derde plaats wordt haast als een degradatie beleefd.

Stuntje mogelijk

Voor FC Groningen zijn de play-offs dichterbij dan voor PSV de tweede plaats. Tegelijkertijd is een overwinning van PSV zondag waarschijnlijker dan een punt voor FC Groningen. Zo liggen nu eenmaal de verhoudingen. FC Groningen heeft echter de laatste weken in eigen stadion leuk voetbal laten zien. Na de winterstop was het spel eigenlijk alleen tegen Excelsior (1-1) onaanzienlijk. En alleen van FC Utrecht (2-3) werd verloren. Aanvallend heeft FC Groningen de laatste tijd behoorlijk wat te bieden. Mimoun Mahi en Bryan Linssen vormen een productief spitsenduo, Oussama Idrissi is opgefleurd en Jesper Drost komt langzamerhand los. Als het zondag meezit, kan FC Groningen zomaar voor een stuntje zorgen tegen het verdedigend sterke PSV.