Wiebe Kruijer presenteert boek 'Jeugdherinneringen'

PATERSWOLDE - In Fletcher Familiehotel Paterswolde wordt zaterdag 6 mei het boek 'Jeugdherinneringen' van Wiebe Kruijer gepresenteerd.

'Jeugdherinneringen' is het verhaal van Wiebe Kruijer (1933), die in de jaren dertig, veertig en vijftig van de vorige eeuw opgroeide in de omgeving van het Paterswoldsemeer. Een groot deel van zijn jeugd speelt zich af in Eelderwolde, net voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Oproep Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen

Een oproep van Stichting Oorlogs- & Verzetscentrum Groningen om verhalen over de oorlog aan te leveren was voor hem aanleiding het verhaal van zijn jeugd te schrijven: over mensen die er niet meer zijn, gebruiksvoorwerpen die in onbruik zijn geraakt en gebruiken die zijn vergeten, maar ook over vernieuwingen die tijdens zijn jeugd onderdeel van het leven zijn geworden. Zo groeide zijn initiatief uit tot een vrijwel volledig verhaal over zijn jeugd in een sterk veranderende wereld.

Tweede Wereldoorlog

Uiteraard wordt in zijn boek veel aandacht gegeven aan de Tweede Wereldoorlog. Zo vertelt hij over bijzondere gebeurtenissen zoals Dolle Dinsdag, de bevrijding en de weggezakte tanks aan de Reigerlaan.

Leven in en om Eelderwolde

Maar bovenal is Kruijers boek een beschrijving van het leven in en om Eelderwolde in tijden van grote veranderingen, vanuit het perspectief van een opgroeiend kind en en een jongvolwassene. Hij vertelt over het dagelijks leven van voor, tijdens en na de bezetting, en over de belevenissen van hemzelf, zijn familie en dorpsgenoten als zijn broer Albert, die als militair de Duitse inval in Nieuweschans meemaakte, zijn jeugdvriend Pieter van Wijk, buurman Niewold, dorpsmid Geert Sluiter en groenteboer Oomke Oomkes. Het boek is verkrijgbaar bij Historische Vereniging Ol Eel (www.oleel.nl) en bij de auteur (home.kpn.nl/wiebe.kruijer). Jeugdherineeringen ISBN 978-90-9030075-7