Ontwerpwedstrijd ‘Haal Alles Uit Je Afval’

GRONINGEN - De gemeente Groningen en de Gezinsbode roepen Stadjers op een kunstwerk uit afval te maken. Daarmee nemen zij de gemeentelijke campagne Haal Alles Uit Je Afval wel heel letterlijk: kunst maken uit afval.

Het kunstwerk moet voor het belangrijkste deel bestaan uit restafval. Dat kan variëren van lege drankenkartons tot eierdozen, van plastic bekers tot bakjes van de Chinees, van autobanden tot oud ijzer. Als het maar niet stinkt of schimmelt... Het maakt niet uit hoe groot het kunstwerk is, zolang het maar door de maker(s) zelf kan worden verplaatst. Het is geen probleem tape, lijm of iets dergelijks te gebruiken om onderdelen met elkaar te verbinden. Binnen de ontwerpwedstrijd worden twee leeftijdsgroepen onderscheiden: tot 16 jaar en 16 jaar en ouder. Behalve individuen mogen ook groepen, bijvoorbeeld de scoutingclub of de hele klas, een kunstwerk maken.

Inleveren bij NDC mediagroep

De kunstwerken kunnen tot vrijdag 12 mei ingeleverd worden bij NDC mediagroep aan de Lübeckweg 2 in Groningen; op werkdagen, tijdens kantoortijden. Alle ontwerpen worden beoordeeld door een jury onder voorzitterschap van kunstenaar Maria Koijck. Zij maakt zelf kunstwerken uit afval. De overige juryleden zijn ontwerper Tjeerd Veenhoven, milieu-steward Kars Ottens van Stadsbeheer, directeur Jos Meijers van Toentje en Steven Kolsteren, hoofd Publiekszaken en Educatie van het Groninger Museum.

Uitslag

De uitslag van de ontwerpwedstrijd wordt vrijdag 19 mei bekendgemaakt. Dit gebeurt tijdens de slotbijeenkomst van het project 100-100-100, waarbij - in het geval van Groningen - tweehonderd huishoudens gedurende honderd dagen proberen honderd procent afvalvrij te leven. Deze bijeenkomst vindt plaats in het stadhuis en begint om 17.00 uur. Meer informatie over 100-100-100: groningen.100-100-100.nl