Alfred Hafkenscheid en Illustratie57 bij Pictura

GRONINGEN - Bij Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen opent zondag 7 mei een overzichtstentoonstelling van Alfred Hafkenscheid. Dezelfde dag wordt ook 'Illustratie57' geopend.

Kunstschilder Alfred Hafkenscheid (1936) uit Schipborg presenteert in Pictura een overzicht van zijn werk. Hij wil daarbij de diversiteit aan werk laten zien dat hij gedurende zijn lange loopbaan heeft gemaakt. In de benedenzalen hangt daarom werk uit vroegere periodes, in de bovenzaal hangt werk van de laatste dertig jaar.

Zichtbaar maken

De op Java geboren Alfred Hafkenscheid is in 1946 naar Nederland gekomen waar hij zich vanaf de jaren ’50, onder andere onder invloed van schilder Barend van Voorden, tot kunstschilder heeft ontwikkeld. Hafkenscheid tracht in zijn werk gestalte te geven aan de uitspraak ‘dat het in de kunst niet gaat om weergeven van het zichtbare, maar om het zichtbaar maken. Het zichtbaar maken gaat meer de diepte in en heeft iets te openbaren’. Deze visie resulteert in schilderijen met vervreemdende landschappen en figuren. Veelal verinnerlijkte beelden van de kunstenaar die gevormd zijn door de confrontatie tussen gevoelens van eenzaamheid, angst en vervreemding uit het verleden, en beelden en ervaringen in het heden.

Alfred Hafkenscheid

Alfred Hafkenscheid is lid van Het Drents Schildersgenootschap (DSG). Hij won in 2012 de Grote Culturele Prijs van Drenthe. Tijdens de expositie wordt een documentaire over Hafkenscheids leven en werk vertoond. Ook wordt het boek 'Alfred Hafkenscheid, Schilderijen en tekeningen' verkocht. De expositie wordt zondag 7 mei om 16.00 uur geopend met een inleiding door Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère.

Illustratie57

In de Witte Doos van Pictura wordt de tweede in serie van drie exposities over typografie, illustratie en grafische vormgeving, georganiseerd door Stichting PRINT, geopend. Tijdens deze tweede expositie staat het project Illustratie57 centraal. Illustratie57 is een jaarlijks terugkerende expositie - met dit jaar wetenschap - als thema. De expositie vindt van 18 mei tot 1 juni plaats op de locatie Praediniussingel van Academie Minerva. In de Witte Doos van Pictura zijn diverse schetsboeken, illustraties en Illustratie57-werken van afgelopen jaren te zien. De verschillende werkmethodes en schetsprocessen worden belicht in de dummies, waarmee inzicht wordt gegeven in de opbouw van een illustratie. De expositie wordt zondag 7 mei om 16.00 uur geopend door Paulina de Nijs, bestuurder Stichting PRINT. Beide tentoonstellingen lopen tot en met 18 juni.