Nobelprijswinnaar Ben Feringa in 'College Tour'

GRONINGEN - Nobelprijswinnaar Ben Feringa uit Eelde ziet een belangrijke maatschappelijke taak voor de wetenschap: “In deze tijd, waarin gesproken wordt over grenzen, muren en barrières, is er meer dan ooit een taak voor ons als wetenschappers om grenzen te slechten”, zegt de RUG-chemicus Feringa in het televisieprogramma College Tour (NTR), dat vrijdag 28 april om 21.10 uur wordt uitgezonden op NPO 2.

Feringa heeft veel verschillende nationaliteiten in zijn onderzoeksgroep. “Ik praat even makkelijk met iemand uit China over mijn wetenschap, als met iemand in Amerika of Zuid-Afrika.” Voor hem is grenzeloosheid in de wetenschap noodzakelijk voor het oplossen van wereldwijde problemen. “Onderwijs is wereldwijd. Wij kennen geen grenzen. We slechten grenzen.” zegt hij tegen Twan Huys. De studenten in de zaal zegt hij dat zij de toekomst van de wereld zullen bepalen. “Verder kijken. En juist de ramen wijd openzetten.”

Feiten en meningen

Feringa vindt het zeer zorgelijk als wetenschap wordt gezien als mening. Hij stelt dat in een tijd van alternative facts, het meer dan ooit de taak van de wetenschap is om haar stem te laten horen aan de politiek. “Ik denk dat we onze politici er niet genoeg van kunnen doordringen hoe belangrijk dit is.” Dat Trump ontkent dat klimaatverandering met CO2-uitstoot te maken heeft, vindt hij levensgevaarlijk. En om meningen van feiten te kunnen blijven onderscheiden, is goed onderwijs nodig.

Investeren in leraren

Dat leerkrachten aan de basis van goed onderwijs en de toekomst liggen, kan hij niet genoeg benadrukken. “De belangrijkste boodschap aan de heren aan de formatietafel is: investeer in goede leraren. Leerkrachten op de lagere school, de middelbare school. Investeer in onderwijs en wetenschap. Over de volle breedte.” Eerder riep Feringa al op tot een investering van 1 miljard in de fundamentele wetenschap.

Professor Hans Wijnberg

Feringa’s eigen mentor, professor Hans Wijnberg, was niet alleen een bevlogen docent, zijn acties in de Tweede Wereldoorlog stonden ook model voor de film Inglourious Basterds van Quintin Tarantino. Wijnberg studeerde na de oorlog in Amerika en liet als hoogleraar de chemie in Nederland groeien en bloeien. “Ik heb die Amerikaanse flavour, maar ook die flair en durf van hem een beetje mee. Hij was nergens bang voor."