Tien jaar Game Architecture & Design bij Alfa-college

GRONINGEN - Het Alfa-college in Groningen heeft vrijdag het tienjarig bestaan gevierd van de opleiding Game Architecture & Design.

Hiervoor waren studenten en alumni uitgenodigd, uit binnen- en buitenland. De alumni presenteerden een programma waarin zij kennis en ervaring over het werkveld uitwisselden met de studenten. De studenten showden hun zelfgemaakte graphics en games, die natuurlijk ook gespeeld konden worden.

Topopleiding

Sinds de start van de opleiding Game Architecture & Design, volgens de criteria van de Keuzegids Mbo een topopleiding, studeerden ongeveer 120 studenten af. Het merendeel van hen koos voor een vervolgstudio op het hbo. De gediplomeerden die gingen werken, zijn in heel verschillende, soms onverwachte, werkvelden terecht.

Prestigieuze game-opleidingen

“Onze studenten doen het heel goed want 80 procent stroomt door naar het hbo. Dat is veel meer dan het landelijke gemiddelde van circa 40 procent. Er komen relatief veel studenten van het Alfa-college terecht op de prestigieuze (game-)opleidingen van de HKU in Hilversum en NHTV in Breda, terwijl de instroomeisen erg streng zijn”, zegt Jasper Kooistra, docent bij Game Architecture & Design. “Wij geven onze studenten veel persoonlijke aandacht. Dat kan ook, want met zestig aanmeldingen per jaar is de studie kleinschalig. Iedereen kent elkaar. Daarnaast zijn alle docenten professionals in het vakgebied, dus we weten wat er speelt." "We werken veel samen met stagebedrijven en richten ons op competenties als samenwerken, onderzoeken en projecten leiden. Ook besteden we erg veel aandacht aan het portfolio. Dit maakt dat onze studenten naadloos kunnen doorstromen naar het hbo, maar ook aantrekkelijk zijn voor werkgevers, zoals Team 6 in Assen, een studio die meewerkt aan games voor de Xbox, Playstation en PC.”

Studie naar eigen wensen aanpassen

Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_70567" align="aligncenter" width="383"]Tamara Nijborg. Foto: Alfa-college Tamara Nijborg. Foto: Alfa-college[/caption] Oud-studente Tamara Nijborg, werkzaam bij Dsign Online, denkt dat vooral de mogelijkheid om de studie naar je eigen wensen aan te kunnen passen het succes verklaart. “Gedurende de studie kwam ik erachter dat ik wat minder met gaming heb. Gelukkig kreeg ik de mogelijkheid om zelf onderdelen aan de studie toe te voegen. Zo kon ik mij specialiseren in design en front-end development, en nam ik lessen in marketing en ondernemen." "In mijn laatste jaar had ik een eigen bedrijf en dit werd door de docenten ook gestimuleerd. Omdat je jezelf kunt zijn en je de studie naar eigen hand kunt zetten, is iedereen erg gemotiveerd.”

Eigen bedrijf in Thailand

Menzo Wijmenga, ook een oud-student, kwam heel ergens anders terecht. Na een stage in het buitenland wist hij het zeker: hij wilde een eigen bedrijf in Thailand opzetten. “In Thailand werk ik als zelfstandig developer voor verschillende bedrijven. Een hele grote stap, maar mijn studie heeft me de handvatten gegeven om hier succesvol in te zijn.”