In Stad | Sociëteit De Harmonie

Groningen - [caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar.[/caption]

In de schaduw van de Martinitoren, op Kreupelstraat 10, vind je Sociëteit De Harmonie. De Sociëteit bestaat al sinds 1840 en is één van de oudste sociëteiten van het land. Ooit verboden voor vrouwen, maar die tijd ligt al lang achter ons. De Harmonie beschikt over een van de mooiste biljartzalen van het land, met tien biljarts van hoogwaardige kwaliteit. Niet alles draait in De Harmonie om caramboles en trekstoten. Er is ook een bridgezaal die ruimte biedt aan tachtig spelers. De bridgezaal wordt ook regelmatig omgebouwd tot concertzaal. Harry Niehof en Meindert Talma traden er onlangs op. Daarnaast organiseert De Harmonie exposities. Vrijdag was er de drukbezochte opening van een tentoonstelling van kunstwerken gemaakt door cliënten van NOVOKunst. Begeleidster Ingrid Baron hield een korte inleiding. "NOVO is een grote organisatie in het Noorden die begeleiding biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. NOVOKunst is daarvan een klein onderdeel. Twintig jaar geleden ontstaan toen een paar begeleiders met een kunstachtergrond erachter kwamen dat een aantal cliënten van NOVO de wens hadden om overdag met kunst bezig te zijn en nieuwe technieken te leren. We zijn in Groningen begonnen in de Naberpassage, daarna verhuisden we naar de Gelkingestraat en nu zitten we in de Akeleiweg met een groep van 24 mensen, die eigenlijk allemaal hun eigen ding doen en hun eigen weg volgen. Het is heel mooi om te zien, hoe uniek het is wat ze maken. Er zijn begeleiders met een kunstachtergrond. We begeleiden ze in hun weg, maar daarnaast houden we afstand zodat mensen niet gehinderd worden in hun eigen ideeën. Al het werk is te koop of te huur en de kunstenaars krijgen een derde van de opbrengst."
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_70549" align="aligncenter" width="431"]Harmony Combo, huisorkest van De Harmonie, zorgde voor sfeer bij de opening van de expositie. Foto: Chico Bolt Harmony Combo, huisorkest van De Harmonie, zorgde voor sfeer bij de opening van de expositie. Foto: Chico Bolt[/caption] Naast het werk van NOVOKunst is in een vitrine klein werk van Ellen van der Deen te zien. Zij maakt ook grote plafondschilderingen maar in De Harmonie toont ze kleine iconen en lucifersdoosjesschilderijen. Voor haar iconen gebruikt ze ingrediënten als konijnenlijm (gemaakt van de huid en beenderen van hazen en konijnen), eigeel (als bindmiddel) en knoflook (voor de houdbaarheid).
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_70550" align="aligncenter" width="431"]Ellen van der Deen bij haar werk in de vitrine. Links Dieneke Snippe, voorzitter van de culturele commissie van De Harmonie. Foto :Chico Bolt Ellen van der Deen bij haar werk in de vitrine. Links Dieneke Snippe, voorzitter van de culturele commissie van De Harmonie. Foto: Chico Bolt[/caption] Sociëteit De Harmonie is van maandag tot en met zaterdag vanaf 13.00 uur geopend.

Jos Jansen op de Haar

Lees meer columns van Jos Jansen op de Haar