FC Groningen slordig

GRONINGEN - Dikverdiend was de zege op Go Ahead Eagles, maar wat speelde FC Groningen slordig tegen de aanstaande degradant. Het zorgde voortdurend voor onnodig balverlies.

Door Wim Masker

Aanvallend deed FC Groningen het goed in Deventer. De ploeg van trainer Ernest Faber scoorde driemaal en creëerde daarnaast nog een handvol kansen tegen de grotendeels ‘ongediplomeerde’ achterhoede van Go Ahead. Door een overdosis slordigheid, waaraan met name Jason Davidson, maar ook Oussama Idrissi en Juninho Bacuna zich bezondigden, liet FC Groningen ook nog diverse mogelijkheden op (counter)kansen liggen. Davidson passte of kopte meer dan de helft van de ballen naar een tegenstander. Idrissi wachtte vaak net iets te lang met de voortzetting of koos daarbij de verkeerde medespeler uit.

Oefenpotje

Bacuna oogde weer eens vreselijk nonchalant en veroverde erg weinig ballen voor een controlerende middenvelder. De olijke tiener voetbalde alsof er een oefenwedstrijd tegen een regioselectie werd afgewerkt. Zo’n potje dat toch wel wordt gewonnen en waarbij de toeschouwers gaandeweg op het scorebord moeten kijken om te weten wat ook alweer de tussenstand is. Op een moment dat vermoedelijk iedereen het hoog tijd vond om Bacuna te wisselen, verzond het talent een schitterende liniaalpass op Jesper Drost, waardoor de aanvallende middenvelder vrij kwam voor doelman Theo Zwarthoed. Al struikelend promoveerde Drost de prachtige aanvoer van Bacuna tot assist.

Geen controle

Door de ontelbare slordigheden kreeg FC Groningen geen moment controle over de wedstrijd. Verdedigend zag het er ook vaak niet goed uit. Go Ahead kon zowel in het centrum als over de flanken gemakkelijk de vrije man vinden. Genoemde Bacuna was geen partij voor de dribbelvaardige Daniel Crowley die met het grootste gemak om de veel te grote passen makende Groninger heen liep. Ook Ruben Jenssen, aan de bal een van de beteren aan Groningse kant, veroverde weinig ballen. Aan de zijkanten profiteerde Go Ahead ervan dat Drost en Idrissi het niet telkens konden opbrengen om krachtdadig mee te verdedigen.

Ontwikkeling Mahi

Dat FC Groningen de wedstrijd won dankte de ploeg voor een belangrijk deel aan Mimoun Mahi. De clubtopscorer trof niet alleen twee keer doel, maar was aan de bal secuurder dan zijn ploeggenoten. De 23-jarige Mahi heeft zich dit seizoen – mede dankzij techniektrainer Peter Hoekstra – geleidelijk aan ontwikkeld tot een doelgerichte aanvaller. De zinloze franje is grotendeels uit zijn spel verdwenen. Voor Idrissi (21) en Bacuna (19) is Mahi onderhand een mooi voorbeeld van hoe je rendement kunt koppelen aan techniek, zonder aan creativiteit in te boeten.