Veteraan Iris geeft vrijheid door op Bevrijdingsfestival Groningen

Groningen - GRONINGEN - Veteraan Iris van Houwelingen uit Groningen gaat vrijdag 5 mei in gesprek met bezoekers van Bevrijdingsfestival Groningen.

Bezoekers kunnen haar en andere veteranen alles vragen over het werken in oorlogsgebieden, hun beleving van vrede en vrijheid, en hoe zij hieraan hebben bijgedragen. Op initiatief van het Veteraneninstituut staan op vijftien bevrijdingsfestivals in het hele land dergelijke speeddates geprogrammeerd.

Iris van Houwelingen

Iris van Houwelingen (31) ging vier jaar geleden als militair arts voor bijna vijf maanden naar Turkije. De uitzending vond plaats bij de grens met Syrië, waar ze, samen met haar collega’s, een grote stad moest beschermen tegen mogelijke raketaanvallen vanaf Syrisch grondgebied. “Tijdens de speeddates van vorig jaar sprak ik met iemand uit Gambia, over hoe mensen in dat land worden gemarteld en opgesloten als ze hun mening uiten over het regime. Wat deze man mij vertelde over hoe het voelt om niet vrij te zijn, dat heeft mij echt geraakt. Je leest er niks over in de krant. Het is stil leed. Zo realiseer je je hoe mooi het is om op te komen voor mensen die dat zelf niet kunnen."

Geef vrijheid door

De speeddates vinden plaats in het kader van het meerjarenthema Geef vrijheid door van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De eerste speeddates vonden zeven jaar geleden plaats. Kiki Janssen van het Veteraneninstituut: “We willen mensen de mogelijkheid bieden alles aan een veteraan te vragen wat zij willen weten. In de afgelopen jaren bleek dit een groot succes. Dit jaar gaan de veteranen in gesprek met bezoekers op maar liefst vijftien bevrijdingsfestivals. We hopen dat zij tijdens de speeddates ook dit jaar de vrijheid weer door kunnen geven.”