FC Groningen onpeilbaar

GRONINGEN - Met de veruit grootste thuiszege van het seizoen zorgde FC Groningen zondag voor breed lachende gezichten in het Noordlease Stadion. Dat was ook wel even nodig na het echec in Den Haag.

Door Wim Masker

In feite trok FC Groningen tegen het zwakke PEC Zwolle het niveau van de goede tweede helft tegen ADO door. Want in Den Haag ging het alleen voor rust echt goed mis. In de tweede helft liet de ploeg van trainer Ernest Faber al zien dat de nederlaag tegen het opgeleefde ADO onnodig was.

Verbeteringen

De mislukte voorstelling in Den Haag kostte Etienne Reijnen en Simon Tibbling hun basisplaats. Yoëll van Nieff en Oussama Idrissi waren hun vervangers. Beiden deden het goed. Van Nieff zorgde voor een snellere aanvalsopbouw, terwijl de ouderwets energieke Idrissi de 2-0 en 3-0 voorbereidde. Opvallend was ook de rol van Jesper Drost. Tegen zijn oude club speelde de middenvelder zijn beste wedstrijd van het seizoen. Hij was ongekend fel in de duels en bij twee goals betrokken. Bij de 2-0 leverde hij de voorassist en bij de 4-1 was hij rechtstreeks de aangever.

Verrast

Ron Jans had ervoor gekozen om FC Groningen met haar eigen systeem te bestrijden: 4-4-2. Jans hoopte zo de ruimtes in zijn defensie klein te houden. Van die opzet kwam weinig terecht. FC Groningen speelde waarschijnlijk ook anders dan Jans had verwacht. De thuisploeg speelde feitelijk vaak met drie aanvallers: de spitsen Mahi en Bryan Linssen plus de als linksbuiten opererende Idrissi. Vooral het linker verdedigingsblok van PEC kwam hierdoor in de problemen. Ouasim Bouy en Django Warmerdam hadden weinig grip op de veelvuldig van positie wisselende Linssen en Mahi. De sterk spelende rechtsback Tom Hiariej zorgde geregeld voor ondersteuning van dit beweeglijke tweetal.

Productief duo

Faber en zijn assistenten hebben bijna het gehele seizoen gezocht naar de ideale samenstelling van de aanval en lijken die met het duo Mahi-Linssen te hebben gevonden. In het uitduel met Sparta vormden de twee voor het eerst een koppel. Linssen miste door een rode kaart de duels met Willem II (1-1) en AZ (0-0). In de zeven wedstrijden die hij samen met Mahi in de spits speelde, scoorde FC Groningen zestien keer. Linssen nam daarvan acht goals voor zijn rekening, Mahi vijf.

Strohalm

FC Groningen is zaterdagavond in Deventer de laatste strohalm voor Go Ahead om aan rechtstreekse degradatie te ontkomen. Alleen wanneer FC Groningen de wisselvallige lijn van dit seizoen doortrekt, gaat Go Ahead die strohalm pakken.

Groninger Gezinsbode