Trenke Riksten-Unsworth: ‘Kom op: liefde is liefde!’

Groningen - 'Piens tante Truus gaat trouwen

met haar lieve vriendin Marjon Hè? Maar dat zijn toch twee vrouwen? Ze wist niet dat zoiets kon!' Zo begint het kinderboek dat Trenke Riksten-Unsworth schreef, samen met haar schoonmoeder Maria Riksten-Brouwer.

Door Arjen J. Zijlstra

“Homoseksualiteit stond vroeger ook in de DSM, het handboek voor psychiaters, dus wie weet wat er nog met autisme kan gebeuren”, zegt Trenke Riksten-Unsworth grappend. Riksten-Unsworth, die na haar studie werkte als psycholoog in de ouderenzorg en vervolgens als trouwambtenaar, schreef twee boeken over autisme. Het tweede, Meer dan een etiket, schreef ze nadat ze zelf de diagnoses autisme en adhd kreeg. Haar baan als trouwambtenaar moest ze vanwege terugkerende burn-outklachten opzeggen. Onder andere omdat het zo moeilijk te combineren viel met haar zorgintensieve gezin. “Maar ik dacht op een gegeven moment: de zorg voor mijn kinderen, die ondertussen alle drie een diagnose hebben, mag dan wel intensief zijn, maar dat ik elke keer overspannen raak is ook niet helemaal normaal. Dat is de hoofdreden dat ik een diagnose-traject in ging, waar dus de diagnoses adhd en autisme uitkwamen.” Bekeken vanuit deze diagnoses was het dus eigenlijk wel ‘normaal’ te noemen dat de combinatie van een intensief gezin en een drukke baan meerdere malen tot een burn-out hadden geleid. Maar in het boek Meer dan een etiket belicht ze aan de hand van interviews met mensen die de combinatie autisme/ adhd hebben ook de onterechte vooroordelen die aan zo’n etiket kleven. Het is schipperen tussen erkenning van de daadwerkelijke beperkingen enerzijds, en de vooroordelen anderzijds.

Mensen en schrijven

Riksten-Unsworth was van jongs af aan al verslingerd aan schrijven. In haar tijd dat ze werkte als trouwambtenaar begon ze verhaaltjes te schrijven om zo mensen een kijkje achter de schermen te bieden van haar werk. Dit mondde uit in het boekje En wat is daarop uw antwoord?. “Er staan grappige en ontroerende columns in, maar het is ook bedoeld als informatief boek voor mensen die willen weten hoe zo’n huwelijksvoltrekking in zijn werk gaat en wat erbij komt kijken.” “Het mooiste aan dat werk vond ik dat het twee grote interesses van mij combineerde: mensen en schrijven. Net als bij het vak van psycholoog ben je mensen aan het helpen en ik vond het heel prettig om een verhaal te schrijven aan de hand van wat zij me hadden verteld. Dat droeg ik voor tijdens de ceremonie. Vooraf had ik overleg met het stel over wat ze belicht wilden hebben in het verhaal. Vrijwel alle stellen wilden in elk geval dat de liefdesgeschiedenis verteld werd.”

Niet welkom

Ze trouwde ook meerdere malen twee mannen of twee vrouwen. Vaak was dat een mooie gebeurtenis, zoals de meeste huwelijken. Maar enkele keren hing er toch ook een sluierwolkje boven de ceremonie. Bijvoorbeeld omdat ouders er niet bij wilden zijn. “Voor mij als trouwambtenaar is dat al niet leuk, dus voor de mensen zelf moet dat al helemaal erg zijn. Die leven daar nog langer mee.” “Ik vind het heel erg dat dat soort dingen gebeuren. Het is in de beleving van die ouders niet zoals God het bedoeld heeft, of het is niet is zoals de kerk zegt dat het moet. ‘Je bent niet meer welkom’, wordt dan letterlijk tegen zo’n kind gezegd. Gelukkig heb ik het niet zo heel vaak meegemaakt, maar het is wel degelijk voorgekomen.”

Liefde is liefde

“Ik heb in die tijd weleens gehoord: goh, er zijn helemaal geen prentenboeken over trouwende vrouwen.” Zoals er ook in spannende verhalen en sprookjes vrijwel nooit twee mensen van hetzelfde geslacht trouwen. Riksten-Unsworth had in haar achterhoofd al het idee om eens een boek te schrijven waarin voor kinderen wordt uitgelegd hoe een huwelijk in zijn werk gaat. Iets waar behoefte aan kan zijn in een tijd waarin steeds meer mensen vaak al kinderen hebben als ze trouwen. Door als hoofdpersonen twee vrouwen te nemen, kon ze daarmee ook meteen een bijdrage leveren aan de goede zaak. “Ik wil het wel van de daken schreeuwen: Toe jongens, hou op met het schelden, hou op met de discriminatie, hou op met in elkaar te slaan. Homoseksuelen zijn ook gewoon mensen. Kom op: liefde is liefde!”

Tante Truus trouwt

De 66 coupletten in het boek Tante Truus trouwt, dat tekeningen bevat van Francien van Lang, schreef ze niet alleen. Maar samen met haar schoonmoeder Maria Riksten-Brouwer, die een aantal dichtbundels op haar naam heeft. Binnen het raamwerk van een verhaal dat ze samen hadden uitgezet, schreven ze elk een aantal coupletten. Vervolgens stuurden ze die naar elkaar toe en gaven er feedback op. Waarna het grote herschrijven kon beginnen. “In dit boek heeft heel, heel, heel veel werk gezeten... Af en toe zijn er ook wel wat frustraties geweest over en weer. Maar het mooie is dat je dat ook weer vergeet nu we allebei zo tevreden zijn over het resultaat.” Haar schoonmoeder is overtuigd christen. “Kort voordat ik haar wilde vragen het boek samen te schrijven, bedacht ik opeens: staat zij eigenlijk wel open voor deze boodschap? Zij gaat elke zondag naar de kerk en de helft van haar gedichten gaat over God en over hoe goed God is. Tot mijn grote geluk zei ze: jazeker sta ik achter die boodschap en ik wil er graag aan meewerken om die uit te dragen!” Lees meer ‘interviewportretten’ van de hand van Arjen J. Zijlstra