Kunst op bovengrondse rioolleiding langs zuidelijke ringweg

GRONINGEN - Op de parkeerplaats van zwembad De Papiermolen in Groningen is donderdag het kunstwerk onthuld dat Eva Stalinski maakte op de tijdelijke, bovengrondse rioolleiding in de omgeving van de zuidelijke ringweg. Dit  onder toeziend oog van de kunstenares, wethouder Paul de Rook en omwonenden.

Ter voorbereiding op de ombouw van de zuidelijke ringweg verleggen Waterbedrijf Groningen, Enexis en de gemeente Groningen op dit moment kabels en leidingen in de omgeving van ringweg. In verschillende straten langs de zuidelijke ringweg is bovengronds een tijdelijke rioolleiding aangelegd.

Aantrekkelijker aanblik

Projectorganisatie Aanpak Ring Zuid nam samen met de gemeente Groningen het initiatief deze tijdelijke rioolleiding van kunst te voorzien. Met als doel de leiding een aantrekkelijker aanblik te geven. Het Centrum Beeldende Kunst Groningen heeft daarop een aantal kunstenaars gevraagd een schetsontwerp te maken. In het kader van talentontwikkeling moesten ze korter dan vijf jaar geleden zijn afgestudeerd. De kunstcommissie gaf vervolgens Eva Stalinski de opdracht haar kunstwerk uit te voeren.

Proces van waterzuivering

De door Eva Stalinski aangebrachte afbeeldingen hebben te maken met het proces van waterzuivering. Het kunstwerk verbeeldt het wonderlijke van het alledaagse en maakt zichtbaar wat niet zichtbaar is. De tijdelijke rioolleiding blijft tot eind 2017 liggen.