Zeven kinderen in de race voor kinderburgemeesterschap Groningen

GRONINGEN - Anouk, Seles, Javano, Marije, Rosa, Rosalyn en Lotte zijn gekozen tot kandidaat-kinderburgemeester 2017-2018 van Groningen. Wethouder Mattias Gijsbertsen maakte de namen van de zeven kandidaten woensdag bekend.

Hier was een zenuwslopende middag aan vooraf gegaan. In drie rondes maakten zes juryleden kennis met 59 jonge kandidaten. Zij moesten de juryleden in twintig minuten durende groepsgesprekken proberen te overtuigen. Dat deden de kinderen met volle overtuiging. Wethouder jeugdbeleid én jurylid Mattias Gijsbertsen was onder de indruk van de kinderen: “Dapper dat ze het durven en ze zijn erg goed in het verwoorden van wat ze willen voor andere kinderen.”

Meer kandidaten

Aanvankelijk was de bedoeling om vijf kandidaten te selecteren. Het werden uiteindelijk zeven. Mattias Gijsbertsen: “Het niveau van de kinderen lag zo hoog, dat we tussen de laatste zeven geen onderscheid meer konden maken. Dus besloten we ze allemaal te nomineren.”

Verkiezingen

De zeven kandidaten gaan de komende tijd campagne voeren. Op 20 mei is de verkiezingsdag waarop de kinderburgemeester gekozen wordt. De benoeming loopt gelijk met het schooljaar: van september 2017 tot september 2018.

Kinderburgemeester

De kinderburgemeester vergezelt burgemeester Peter den Oudsten en wethouder Mattias Gijsbertsen tijdens representatieve taken, maar organiseert ook eigen activiteiten. Daarnaast wordt de kinderburgemeester de voorzitter van de Raad van Kinderen en verricht hij of zij ceremoniële taken, bijvoorbeeld tijdens openingen.