Presentatie serie boeken voor jongeren in het mbo

GRONINGEN - Uitgeverij Eenvoudig Communiceren en Stichting Lees-Goed hebben woensdag bij boekhandel Riemer in Groningen de nieuwe serie 'Kompas' gepresenteerd. Deze serie boeken is speciaal geschreven voor jongeren in het mbo.

De presentatie vond plaats in aanwezigheid van vijftien studenten van de opleiding Entree – NT2 van het Alfa-college. Zij hadden het eerste deel van de serie, ‘Onverwacht’, al gelezen; onder leiding van docent Machteld Wouda. Het boek gaat over een onbedoelde zwangerschap en de keuzes die gemaakt moeten worden. De auteur, Marian Hoefnagel was ook aanwezig. Ze signeerde het boek en ging met de studenten op de foto. Singer-songwriter Jan-Anne van der Wel zong twee nummers over keuzes maken en hoe moeilijk dat soms is.

Nieuwe generatie laaggeletterden

Docent en auteur Marian Hoefnagel bedacht de Kompas-reeks speciaal voor mbo-studenten. Omdat in het mbo loert voor een groot aantal studenten een groot gevaar. Hun taalvaardigheid is vaak maar nét toereikend om hun studie af te ronden. En als zij het lezen van fictie niet leren omhelzen op hun opleiding, dan worden zij de nieuwe generatie laaggeletterden. Immers, zij die nooit lezen vallen na hun schooltijd terug in taalvaardigheid. En die terugval is voor veel van deze jongeren nét het verschil tussen wél en níet kunnen meekomen in de maatschappij.

Jonge mensen, volwassen keuzes

In de Kompas-reeks staan jonge mensen voor volwassen keuzes. Het betreft gemakkelijk te lezen korte verhalen die dichtbij de belevingswereld van mbo-studenten staan.