Marion Roelink winnares Kunstcongres met perspectief

GRONINGEN - Marion Roelink (21) uit Groningen en JeanPaul Apcar uit het Drentse Elp zijn de winnaars van het Kunstcongres met perspectief Noord, dé plek voor mensen met een arbeidsbeperking die beeldende kunst maken. Karwan Abdulla uit Stadskanaal won de publieksprijs. Het congres vond maandag plaats in het Fries Museum in Leeuwarden.

Het Kunstcongres met perspectief (Noord) is voor kunstzinnigen met een Wajong-, WIA- of WAO-uitkering en uitkeringsgerechtigden die vallen onder de (gemeentelijke) doelgroep van de banenafspraak. Het congres stond in het teken van participatie, talentontwikkeling en expositie. De 26 deelnemers uit Groningen, Friesland en Drenthe gingen in groepen uiteen voor (netwerk-)gesprekken onder leiding van een kunstbuddy en een kunstprofessional in de beeldende kunst. Een kunstcommissie beoordeelde de 26 werken uit de regio en koos daaruit 2 winnaars.

Marion Roelink

Over het werk ‘Ik heb geen zin’ van Marion Roelink zei de jury: 'Het beeld riep meteen de titel op. Het klopt. Vlakverdeling en kleurgebruik zijn helemaal top. Qua perspectief klopt het beeld niet, maar dat maakt het juist een spannende compositie. De uitstraling van het gezicht drukt het gevoel prachtig uit.'

Duwtje in de rug

UWV-bestuurslid Fred Paling was zeven jaar geleden initiatiefnemer van het Kunstcongres met perspectief. Paling: " Het is bedoeld als duwtje in de rug voor de deelnemers en zorgt voor motivatie, inspiratie en geloof in eigen kunnen. Ik ben blij met de samenwerking in de regio met gemeenten, want we hebben hetzelfde doel: zoveel mogelijk mensen participeren en, waar mogelijk, werken en financiële onafhankelijkheid." Naast UWV en gemeenten zijn ook kunst-, cultuur- , onderwijsinstellingen en kunstprofessionals in de regio betrokken. Tussen januari en april organiseerden UWV en gemeenten vijf regionale congresdagen waarvan die in Leeuwarden de laatste was.