Grootschalige reanimatietraining in Noordlease Stadion

GRONINGEN - In het Noordlease Stadion in Groningen hebben zaterdag duizend mensen een reanimatietraining gekregen. Deze grootschalige training had als doel burgerhulpverleners te werven.

Om slachtoffers van een hartstilstand binnen de eerste cruciale zes minuten te kunnen reanimeren, is een netwerk van burgerhulpverleners nodig. In totaal zijn in Nederland minimaal 170.000 geregistreerde burgerhulpverleners nodig voor een sluitend netwerk. De training in het Noordlease Stadion was georganiseerd door de Hartstichting, in samenwerking met Philips Foundation.

Alle facetten van reanimeren

De deelnemers leerden hoe een hartstilstand te herkennen, wat dan als eerste te doen, hoe iemand te beademen en borstcompressie te geven, in welk tempo en hoe een AED aan te sluiten en te bedienen. Voorwaarde voor gratis deelname was dat de cursisten zich direct na afloop van de cursus inschreven als burgerhulpverlener bij het reanimatie oproepsysteem.

Levens redden bij een hartstilstand

De Hartstichting heeft het doel om iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Jaarlijks kunnen zo 2500 levens worden gered. Om dit te kunnen bereiken, bouwt de Hartstichting aan een netwerk van burgerhulpverleners (1 % van de Nederlandse bevolking), goed verspreid over het land, die in geval van nood een buurtbewoner direct kunnen helpen.

Nog 9918 nodig

De Hartstichting heeft zich het afgelopen jaar ingezet om de doelstelling van 170.000 burgerhulpverleners te halen. De doelstelling is nog niet gehaald. Nog 9918 geregistreerde burgerhulpverleners zijn nodig om overal in Nederland op tijd te kunnen starten met reanimeren.