FC Groningen: game over

GRONINGEN - Woest was Ernest Faber in de rust en na afloop van ADO-FC Groningen. De trainer besefte dat zijn labbekakkerig spelende ploeg de kans op deelname aan de play-offs had verkwanseld.

Door Wim Masker

Zeker, FC Groningen kan in theorie nog steeds de play-offs halen, maar moet dan minstens drie van de vier resterende wedstrijden winnen. Dat is niet onmogelijk, maar wel onwaarschijnlijk. Is drie punten pakken tegen de laagvliegers PEC Zwolle (zondag thuis) en Go Ahead Eagles (uit) voor de huidige ploeg al lastig genoeg, winnen van PSV en FC Twente is waarschijnlijk te veel gevraagd.

Oude kwaal

In Den Haag openbaarde zich bij Fabers ploeg een oude kwaal: een gebrek aan pit en concentratie. Diverse keren leidde dat al tot een teleurstellend resultaat, maar soms ook niet. In die gevallen – onder meer in de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle – had FC Groningen in ‘slappe’ fasen puur geluk, wat in Den Haag ontbrak. De 1-0 van ADO, hoe knullig ook ingeleid door Etienne Reijnen, was namelijk een mazzelgoal. En bij de 2-0 van Dion Malone ging onwaarschijnlijk veel achter elkaar mis.

Geen pech

De 3-0 was geen domme pech, maar viel Reijnen aan te rekenen: hij liet Mike Havenaar vrij inkoppen. De geroutineerde verdediger maakte een klassieke fout, hij wist niet waar de spits was en had alleen oog voor de bal. Aan de 4-0 ging opnieuw een verdedigingsfout vooraf. Ditmaal van Samir Memisevic, die een voorzet van links bewust niet onderschepte, waardoor Malone opnieuw kon scoren. Memisevic verweet Sergio Padt al gebarend niet te hebben ingegrepen, maar dat gaf geen pas. Na de 4-1 van Mimoun Mahi bleek FC Groningen in staat het matige ADO een half uur lang weg te spelen, wat de frustratie van Faber alleen maar vergrootte.

Bryan Linssen

FC Groningen speelt zondagmiddag in het Noordlease Stadion tegen PEC Zwolle. De club van trainer Ron Jans heeft één punt minder dan FC Groningen en heeft bovendien een veel slechter doelsaldo. Het grootste probleem bij de thuisclub vormt het gebrek aan scorend vermogen van de vier middenvelders. Zij hebben samen niet meer dan vier doelpunten gemaakt. Clubtopscorer Mahi (12 goals) en schaduwspits Bryan Linssen scoren wel geregeld. Vooral de recente productie van Linssen is opmerkelijk. Sinds hij tweede spits is rond Mahi scoort hij aan de lopende band: zes goals in zes wedstrijden! Iets om volgend seizoen op voort te borduren met de opvolger van de vermoedelijk vertrekkende clubtopscorer. Tenzij Linssen zelf (ook) wordt weggekocht…