Topstuk Jeff Koons van Groninger Museum naar De Bijenkorf

GRONINGEN - Een bijzonder stuk uit de collectie van het Groninger Museum, Christus en het lam van kunstenaar Jeff Koons, is tot en met donderdag 13 april te zien in De Bijenkorf in Amsterdam.

Het Groninger Museum eert op deze wijze de Franse kunstenaar Marcel Duchamp. Het is vandaag - maandag 10 april 2017 - namelijk precies honderd jaar geleden dat Duchamp een urinoir indiende op een tentoonstelling. Hij noemde het Fountain en maakte zo een kunstwerk uit een banaal voorwerp. Het Groninger Museum eert Duchamp door dit verhaal om te draaien: een bijzonder stuk uit de collectie wordt uit het museum gehaald en krijgt een niet-kunstige functie in een andere omgeving.

Hedendaagse kunst

Sinds de actie van Duchamp in 1917 kan alles en niets kunst zijn en staan kenners en niet-kenners soms radeloos voor de scheppingen van moderne kunstenaars. En hoe ondoorgrondelijk veel hedendaagse kunst nu ook lijkt, elke progressieve artiest moet zich laten meten aan deze revolutionaire act van toen.

Jeff Koons

Het Groninger Museum koos niet zonder reden voor een sleutelwerk van een van de meest succesvolle kunstenaars van onze tijd, de Amerikaan Jeff Koons (1955). Het werk Christus en het lam is in het jaar 1988 vervaardigd en werd in 1994 door het Groninger Museum verworven. Christus en het lam is een spiegel met stijlelementen uit de achttiende eeuw. De vorm van de spiegel is afgeleid van een schilderij van Leonardo da Vinci uit het jaar 1510 dat in het Musée du Louvre in Parijs hangt: Anna te drieën is het onderwerp, het toont Maria, haar moeder Anna, het Jezuskind en een lammetje met een landschap op de achtergrond. Koons speelt met de kunstgeschiedenis en de verwachtingen van de beschouwer. Die beschouwer ziet niet alleen het werk, maar ziet ook zichzelf. Het is tenslotte een spiegel.

Afdeling accessoires

Deze functie stelt het Groninger Museum in het warenhuis De Bijenkorf centraal. Op de afdeling accessoires van de Amsterdamse vestiging hangt een week lang Jeff Koons' Christus en het lam. Medewerkers, klanten, kunstkenners, iedereen zal deze spiegel anders waarnemen. Goede Vrijdag (14 april) keert Christus en het lam weer in het Groninger Museum terug. Het werk hangt daar in een zaal met andere objecten die stuk voor stuk ook reageren op oudere kunst.