Studenten Hanzehogeschool ontwikkelen applicatie voor verpleegkundigen

GRONINGEN - Vier studenten van de opleiding HBO-ICT van de Hanzehogeschool Groningen werken het komende half jaar aan de doorontwikkeling van een mobiele applicatie waarmee familierelaties van zorgcliënten in kaart kunnen worden gebracht. Voor verpleegkundigen is deze genogram-app een tijdbesparend hulpmiddel.

Een genogram is een grafische weergave van het familiesysteem en geeft inzicht in het familienetwerk van een patiënt. Momenteel worden genogrammen voornamelijk met de hand op papier getekend, wat een tijdrovend en soms frustrerend proces kan zijn. De applicatie maakt het voor verpleegkundigen mogelijk hun focus te verbreden tot de hele familie van de patiënt zodat zij vollediger en effectiever zorg kunnen verlenen.
Lees verder na de afbeelding.
[caption id="attachment_70184" align="alignleft" width="459"]Screenshot van de genogram-app. Screenshot van de genogram-app.[/caption]

Blocknode

ICT-studenten Bakr Kamil, Marijn Pool, Hofsep Zakharyan en Michaël van de Weerd raakten vanuit hun afstudeerspecialisatie Software Engineering betrokken bij het project. “Al snel zagen wij in dat er onder verpleegkundigen een grote vraag bestaat naar het product waar wij aan werken”, zegt student Michaël van de Weerd. "De reacties op onze applicatie waren zo enthousiast, dat we besloten om de app verder door te ontwikkelen. Onder de naam Blocknode zijn we een start-up begonnen en worden we als nieuwe ondernemers het komende half jaar begeleid door Value050."

Werklast verlichten

Inmiddels is de basis voor het tweede prototype af en liggen de ideeën voor nieuwe toevoegingen klaar. Met de applicatie hopen de studenten de werklast van professionals in de zorg te kunnen verlichten en de aandacht voor het familiesysteem van cliënten te vergroten.

Lectoraat Verpleegkundige Diagnositiek

Het idee voor het project is ontstaan bij het lectoraat Verpleegkundige Diagnostiek van lector Wolter Paans. Susanne Broekema, promovendus bij dit lectoraat, is als opdrachtgever en onderzoeker verbonden aan het project. Het project is uitgevoerd in de Digital Society Hub; een innovatiewerkplaats van de Hanzehogeschool waar studenten, docenten, onderzoekers en ondernemers met elkaar werken aan de nieuwste technologische ontwikkelingen.