Stadjers maken prentenboek over trouwende homoseksuelen

GRONINGEN - Wethouder Mattias Gijsbertsen van Groningen neemt dinsdag 18 april het eerste exemplaar van het prentenboek 'Tante Truus trouwt' in ontvangst. Plaats van handeling is de trouwzaal in het stadhuis van Groningen.

'Tante Truus trouwt' is geschreven door Trenke Riksten-Unsworth en haar 79-jarige schoonmoeder Ria Riksten-Brouwer. De beide Stadjers schreven het als een gedicht. Het prentenboek gaat over de trouwerij van tante Truus en haar vriendin Marjon.

Geen kinderboeken over trouwende homoseksuelen

Trenke Riksten-Unsworth: "Toen ik nog als trouwambtenaar in Groningen en Bedum werkte, klaagden meerdere vrouwen die ik trouwde dat er geen kinderboeken waren over trouwende homoseksuelen. Ik vond dat een gemis." Enkele jaren later besloot de schrijfster om haar schoonmoeder Ria, die drie dichtbundels op haar naam heeft staan, te vragen om samen zo'n boek te schrijven.
Piens tante Truus gaat trouwen met haar lieve vriendin Marjon Hè? Maar dat zijn toch twee vrouwen? Ze wist niet dat zoiets kon!
Zo begint het 66 coupletten tellende gedicht waarin Piens tante Truus gaat trouwen met haar vriendin Marjon. Pien leert dat een vrouw niet alleen met een man kan trouwen, maar ook met een vrouw, of een man met een man. Twee vrouwen kunnen ook moeders van een kindje zijn. Verder beschrijft het boek uitgebreid de huwelijksdag zelf, inclusief de voltrekking. Jacques d’Ancona leverde een quote voor de achterflaptekst.

De liefde

Trenke Riksten-Unsworth: "Ik heb als trouwambtenaar meegemaakt dat ouders van een lesbische vrouw niet naar de trouwerij kwamen, of zelfs hun kind volledig hadden verstoten, omdat het 'niet leefde zoals God het wil'. Ik vind het onvoorstelbaar dat mensen hun kinderen laten vallen vanwege iets wat eigenlijk zo prachtig is: de liefde." Ria Riksten, overtuigd christen: "Volgens mij worden homoseksuele mensen zo geboren en mogen mensen van God zijn wie zij zijn." Daarom staan de beide auteurs volledig achter de boodschap van hun boek: dat mensen die van elkaar houden kunnen trouwen, ongeacht hun sekse, en er een groot feest van kunnen maken! 'Tante Truus trouwt' wordt uitgegeven door uitgeverij Droomvallei. Francien van Lang zorgde voor de illustraties. ISBN13: 9789491886775