Mendini’s 'Tête Géante' tijdelijk in Martini Ziekenhuis

GRONINGEN - Het Groninger Museum heeft woensdag het kunstwerk 'Tête Géante' (‘Reusachtig Hoofd’) van Alessandro Mendini tijdelijk in bruikleen gegeven aan het Martini Ziekenhuis. Het kunstwerk is te bezichtigen in het Martini Paviljoen. Dit is de start van verdere samenwerking tussen het Martini Ziekenhuis en Groninger Museum.

Hans Feenstra, voorzitter van de raad van bestuur van het Martini Ziekenhuis, legt uit dat het doel van de samenwerking tweeledig is. Enerzijds informeert het ziekenhuis zijn bezoekers en patiënten over exposities en kunstwerken van het Groninger Museum. Anderzijds krijgen kunstwerken die het Groninger Museum niet kan exposeren een tijdelijk plaatsje in het ziekenhuis. Directeur Andreas Blühm van het Groninger Museum: "We zochten naar een mooie eyecatcher voor het ziekenhuis, een opvallend, vrolijk beeld. Dit werk van Mendini voldoet daar helemaal aan."

Tête Géante

Alessandro Mendini maakte het kunstwerk 'Tête Géante' in 2002. Mendini speelt bewust met verwachtingspatronen. Hij vermengt verschillende vakgebieden met elkaar, zoals een gebruiksvoorwerp en een op zich zelf staand kunstwerk. Ook doet hij dat vaak met verschillende culturen. De kleurvlakken rood, blauw, geel en zwart verwijzen naar de kunstenaar Piet Mondriaan en De Stijl. Het beeld Tête Géante is afkomstig uit de collectie van het Groninger Museum, waarvoor Mendini ook het gebouw ontwierp.

Nationale Museumweek

Het Martini Ziekenhuis besteedt in de Nationale Museumweek extra aandacht aan kunst. Zo gaan de kinderen op de kinderafdeling samen met kunstenares Tini Lubberink aan de slag om hun eigen kunst te maken, is  een grote kunstpuzzel uitgebracht voor patiënten die bijvoorbeeld hun motoriek moeten oefenen en kunnen mensen (onder begeleiding van een gids) een wandelroute langs exposities in het ziekenhuis lopen.

Buitenwereld binnen

Door de buitenwereld binnen te halen, wil het Martini Ziekenhuis patiënten laten ervaren dat ze - ondanks hun ziekte - deel blijven uitmaken van de maatschappij. Kunst laat volgens het ziekenhuis nieuwe perspectieven zien en biedt inspiratie, herkenning en troost. Binnen dit thema biedt het Martini Ziekenhuis onder meer doorlopende en afwisselende exposities van veel verschillende kunstenaars. Schilderijen en beeldende kunst, altijd ontwikkeld in de 21ste eeuw, passend bij het ziekenhuis van de 21ste eeuw.