Groningen pakt energie slurpende gebouwen aan

GRONINGEN - De gemeente Groningen begint dit jaar met het aanpakken van haar meest energie slurpende gebouwen.

[caption id="attachment_47754" align="alignright" width="120"]Wethouder Mattias Gijsbertsen. Wethouder Mattias Gijsbertsen.[/caption] Doel is om het vastgoed op energielabel A te krijgen en daarmee een belangrijke bijdrage te leveren aan de energie- en CO2-reductie. In totaliteit gaat het om bijna 1100 ton Co2 per jaar. Dit staat gelijk aan de uitstoot van 200 tot 250 huishoudens. “We vragen bewoners, organisaties en instellingen om mee te doen met de energietransitie in onze stad. Dat vraagt van iedereen een investering in energie besparende maatregelen en duurzame energie. Met deze maatregelen zetten we ook zelf volop in op energietransitie en de verduurzaming van Groningen", verklaart wethouder Mattias Gijsbertsen.

Energie-neutraal

Groningen wil in 2035 een energie-neutrale gemeente zijn. Om aan deze ambitie invulling te geven hebben B en W de Gresco gevraagd te onderzoeken wat er nodig is om de meest van haar ‘energie slurpende’ gebouwen op label A te krijgen.

6,50 miljoen euro

Een en ander vraagt om grote bouwkundige en installatietechnische wijzigingen. Voor de financiering is daarom niet alleen naar de toekomstige lagere energierekening gekeken maar zijn ook de kosten voor onderhoud en beheer meegenomen. De totale investering is 6,5 miljoen euro. De besparing op energiekosten is bijna 250.000 euro per jaar.