In Stad | Groenwit voor altijd

Groningen - [caption id="attachment_52433" align="alignright" width="120"] Jos Jansen op de Haar.[/caption]

Er is een moment dat je zeker weet dat je van FC Groningen houdt. Voor mij was dat op dinsdag 17 oktober in het jaar 2000. Ik was die avond samen met een vriend, kunstschilder Jochem Hamstra, naar de Champions League-wedstrijd van sc Heerenveen tegen Olympiakos Piraeus. Heerenveen won met 1-0. Het publiek zong: “Wij zijn Super Friezen.” Dat ging bij mij door merg en been. Ik wilde alleen maar naar huis, terug naar Groningen. Voor altijd FC Groningen. Ook als er een seizoen weinig te genieten valt. Donderdag opende, naast de hoofdingang van het Noordlease Stadion, de FC Groningen Experience. Met het open schieten van dit lutje museum door de oud-spelers Jan van Dijk en Henny Meijer kent dit seizoen toch nog een hoogtepunt.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_70074" align="aligncenter" width="431"]De shirts waarin FC Groningen vanaf 1972 1973 speelde. Foto: Chico Bolt De shirts waarin FC Groningen vanaf 1972 1973 speelde. Foto: Chico Bolt[/caption] Bezoek dit museum als oppepper als je het clubgevoel even dreigt te verliezen. Geniet van de vaantjes van de tegenstanders uit de Europese wedstrijden van FC Groningen. Bekijk de prachtige foto's en beelden van legendarische wedstrijden. Vergaap je aan de Gouden Bal van Henny Meijer. In het seizoen 1990/ 1991 eindigt FC Groningen op een prachtige derde plek in de eredivisie. Meijer heeft hierin een groot aandeel en wordt op basis van zijn rapportcijfers in de Telegraaf verkozen tot de beste speler van de eredivisie. Hierdoor ontvangt de karakteristieke spits als eerste, en vooralsnog ook als laatste speler van FC Groningen de Gouden Schoen. Ook een pronkstuk in het museum is de groenwitte regenjas die Jan van Dijk als trainer uitgereikt krijgt door Harry Vermeegen in het programma De Regenjas. In dat programma (nog te bekijken op YouTube) kreeg Jan de opdracht te promoveren naar de eredivisie. De promotie was een feit op 28 mei 2000 met de 0-1 overwinning bij Emmen. Na terugkeer in Groningen stapt Jan van Dijk op de Grote Markt uit de spelersbus in de groenwitte regenjas.
Lees verder na de foto.
[caption id="attachment_70073" align="aligncenter" width="431"]Jan van Dijk ©Chico Bolt Mister FC Groningen Jan van Dijk met de groenwitte regenjas die hij kreeg van Harry Vermeegen. Foto: Chico Bolt[/caption] Algemeen directeur Hans Nijland kraaide afgelopen donderdag: "We hebben een geweldig stadion, een prachtig museum en straks ook nog het allermooiste trainingscomplex." De FC Groningen Experience is geopend voor publiek. Het interactieve museum is in april, mei en juni gratis en zonder afspraak te bezoeken op zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur en op woensdag tussen 13.00 en 17.00 uur.

Jos Jansen op de Haar

Lees meer columns van Jos Jansen op de Haar