FC Groningen snakt naar winst

GRONINGEN - FC Groningen speelt vanavond in het Noordlease Stadion tegen NEC. De meest waarschijnlijke uitslag is 1-1, want die eindstand stond dit seizoen al zes keer op de videoschermen van het stadion.

Door Wim Masker

In alle zes gevallen gaf FC Groningen een 1-0 voorsprong uit handen. Nu blijkt 2-0 ook geen veilige marge, want tegen FC Utrecht werd het uiteindelijk 2-3. De spelers moeten zich maar niet te veel van de statistieken aantrekken, want de voorspellende waarde is over het algemeen gering. Een eredivisie-uitslag voorspellen is dit seizoen sowieso een hachelijke zaak, want de krachtsverhoudingen zijn geringer dan ooit. Alleen de drie topclubs steken er bovenuit, maar ook zij laten geregeld steken vallen waar je dat niet verwacht.

Middelmaat

Middelmaat regeert dit seizoen in de eredivisie. Van de zes ‘vaste’ subtoppers maken FC Groningen en – na de winterstop – Heerenveen hun status niet waar. Zij verliezen vaker dan ze winnen. AZ, Vitesse en Twente hebben veel technisch vaardige spelers die zichzelf nogal eens overschatten. Ook zij verspelen veel punten. FC Utrecht maakt van de vier subtoppers nog de meest stabiele indruk. Dat de clubs bij de onderste zes ook middelmatig zijn is in hun geval een compliment. ‘Zekere’ degradanten ontbreken dit seizoen in de eredivisie. Staartclub Roda JC heeft met nog zes speelronden te gaan al 23 punten.

Gelijkwaardig

FC Groningen en NEC doen niet veel voor elkaar onder. Dat bleek al tijdens het eerste duel in Nijmegen dat in 1-1 eindigde. FC Groningen voetbalde lange tijd wat gemakkelijker, maar werd in het laatste kwartier bijna overlopen. Het geringe krachtsverschil tussen beide clubs is ook op de ranglijst terug te vinden: slechts twee punten scheiden beide clubs.

Hernieuwde kennismaking

Voor trainer Ernest Faber wordt het een hernieuwde kennismaking met de club waarmee hij vorig seizoen knap tiende werd. Op Dumic, Golla, Bikel en Breinburg na kent hij het elftal van toen niet meer terug. NEC voetbalt onder Fabers opvolger Peter Hyballa verre van groots, maar speelt vol energie, is gevaarlijk in de counter, en heeft in de aanvallers Ferdi Kadioglu (17) en Jay-Roy Grot (19) twee vrij grote talenten uit eigen opleiding.

Catenaccio

NEC speelde zondagmiddag in de Gelderse derby tegen Vitesse ouderwets catenacciovoetbal. Hyballa had gekozen voor vijf verdedigers, van wie oud-FC Groninger Lorenzo Burnet er eentje was. Burnet verkaste eind vorig seizoen naar Slovan Bratislava maar kwam daar niet veel aan bod. In januari bood NEC uitkomst. Eerder dan verwacht is hij vanavond terug op bekend terrein.