Spitsbattle: oplossingen gezocht voor volle bussen en treinen in ochtendspits

GRONINGEN - Samenwerkingsorganisatie Groningen Bereikbaar heeft maandag 3 april een Spitsbattle afgetrapt. Studenten, scholieren en medewerkers van onderwijsinstellingen worden hierin uitgedaagd een oplossing te bedenken voor de volle bussen en treinen in de ochtendspits. 

Groningen Bereikbaar zet samen met onderwijsinstellingen en vervoerders projecten op om de ochtendspits in het openbaar vervoer te ontlasten. Denk aan projecten om het gebruik van de e-bike te stimuleren. Met de Spitsbattle hoopt Groningen Bereikbaar ook oplossingen van scholieren en studenten binnen te halen. Als 'grootgebruikers' van het openbaar vervoer in de ochtendspits kunnen zij wellicht nieuwe oplossingen bedenken.

Battle voor Bereikbaarheid

De Spitsbattle komt voort uit de Battle voor Bereikbaarheid, die Groningen Bereikbaar 3 november 2016 hield bij het Alfa-college. Zeven teams van Groningse onderwijsinstellingen gingen een dag de strijd met elkaar aan om het beste idee voor een minder vol OV. De teams bestonden uit scholieren, studenten en docenten van het Alfa-college, de Hanzehogeschool Groningen, Noorderpoort, O2G2 en de Rijksuniversiteit Groningen. Team Noorderpoort won deze battle. Zijn oplossing: studenten die een voldoende staan, kunnen de lessen het eerste uur op afstand, via een livestream volgen en thuis opdrachten maken. Leerlingen die onvoldoende staan, moeten wel naar school komen.

Spitsbattle gericht op scholen

Op verzoek van de grote onderwijsinstellingen in Groningen is deze battle nu opengesteld voor iedereen met een goed idee voor minder volle bussen en treinen in de ochtendspits. Groningen Bereikbaar zoekt vooral naar kleinschalige oplossingen gericht op onderwijsinstellingen en in te voeren op schoollocaties. Mensen kunnen hun oplossing tot en met 30 april insturen via www.spitsbattle.nl. In mei worden de genomineerden bekendgemaakt. Zij mogen hun oplossing 18 mei pitchen voor een jury, die de drie winnaars kiest. Daarnaast kunnen alle goede ideeën aanspraak maken op een financiële bijdrage. Het gaat om maximaal vijftig procent van de kosten voor de uitvoering van het idee.

Beter Benutten

De Spitsbattle is onderdeel van het pakket Beter Benutten in de Regio Groningen-Assen. In dit programma werken Rijk, regio en bedrijfsleven samen om de bereikbaarheid in onze regio over weg, water en spoor te verbeteren. De uitvoering van het thema Onderwijs & Bereikbaarheid is in handen van Groningen Bereikbaar.