Jongeren Op Gezond Gewicht genomineerd voor Kinderrechten Award 2017

GRONINGEN - Jongeren Op Gezond Gewicht is genomineerd voor Kinderrechten Award 2017.

Dat heeft president Adriana van Dooijeweert van het College voor de Rechten van de Mens vorige week bekendgemaakt. Andere genomineerden zijn Stichting Kinderen van de Voedselbank en Alliantie Stop Kindermarketing ongezonde voeding. Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) richt zich op het creëren van een gezonde omgeving voor kinderen. Dit doet de landelijke stichting door de uitvoering van een wijkgerichte integrale JOGG-aanpak in 120 aangesloten gemeenten, de zogenaamde JOGG-gemeenten. De gemeente Groningen werkt onder de naam Groningen Fit met de JOGG-aanpak.

Compliment voor professionals

De nominatie is volgens directeur Marjon Bachra van Jongeren Op Gezond Gewicht vooral een compliment voor de professionals die in iedere JOGG-gemeente werken met deze integrale aanpak. Bachra: “Iedere dag maken honderden mensen in JOGG-gemeenten zich sterk voor het recht van kinderen en jongeren op een gezonde omgeving. Dankzij hun werk werken we in Nederland samen aan het veilig stellen van een gezonde nieuwe generatie.”

Overgewicht

Gemiddeld heeft één op de acht kinderen in Nederland overgewicht. In achterstandswijken kan dit zelfs oplopen tot één op de drie. Kinderen en jongeren met overgewicht hebben niet alleen grotere kans op ziektes, maar ervaren ook grote gevolgen in hun psychische en sociale ontwikkeling. Dat is een valse start voor een gezond en gelukkig leven. De Kinderrechten Award 2017 wordt 3 oktober uitgereikt tijdens een bijeenkomst van de Raad van Europa in Middelburg.