Groningen op weg naar rookvrije generatie

GRONINGEN - Negen grote partijen in Groningen spreken zich collectief uit op weg te gaan naar een rookvrije generatie. Zij doen dit vanuit de gedeelde ambitie dat in Groningen kinderen rookvrij moeten kunnen opgroeien.

Betrokken organisaties zijn gemeente Groningen, FC Groningen, Hanzehogeschool Groningen, het Martini Ziekenhuis, de Rijksuniversiteit Groningen, het UMCG, Verslavingszorg Noord Nederland, het Healthy Ageing Network Northern Netherlands en Menzis. De negen partijen gaan gezamenlijk initiatieven ontplooien om hun doel te bereiken. Te denken valt aan het inrichten van rookvrije zones - ook in de publieke buitenruimte, bijvoorbeeld rondom scholen en sportvelden - actieve ondersteuning voor medewerkers bij het stoppen met roken en het starten van een communicatiecampagne rond de Rookvrije Generatie in Groningen.

Ondertekening

De negen partijen bekrachtigen de samenwerking maandag 3 april bij de aftrap van de Healthy Ageing Tour in MartiniPlaza. Deze UCI-etappewedstrijd voor vrouwen heeft de ambitie een gezonde beweging op gang te brengen. Zo heeft de tour zelf rookvrije start- en finishzones en krijgen bezoekers van de etappes voorlichting over ondersteuning bij het stoppen met roken en de Rookvrije Generatie.

Rookvrije Generatie

De beweging Op weg naar een Rookvrije Generatie is een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Vanuit de Alliantie Nederland Rookvrij, werken zij met een groeiend aantal samenwerkingspartners toe naar een samenleving waarin niemand meer hoeft te (over)lijden aan de gevolgen van het roken en waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken.