Prijs voor transgendervriendelijk werkgeverschap voor Hanzehogeschool

GRONINGEN - Hanzehogeschool Groningen ontvangt maandag 3 april de Transzoen, een prijs van Transgender Netwerk Nederland. De Transzoen bestaat uit een glazen lichtsculptuur in de vorm van een hand, die de kleuren van de transgendervlag laat zien: lichtblauw, roze en wit. De prijs is gemaakt door kunstenares Katinka Waelbers.

De Transzoen is voor werkgevers die het voortouw nemen in transgendervriendelijk werkgeverschap. De prijs wordt voor de eerste keer in Nederland uitgereikt. Docent Niek Delfgou had zijn werkgever, de Academie voor Sociale Studies van de Hanzehogeschool Groningen, voorgedragen voor de Transzoen.

Transitie in eigen tempo

De Hanzehogeschool ontvangt de Transzoen omdat zij Niek alle gelegenheid en medewerking heeft gegeven om zijn transitie in eigen tempo doen. "Het mooiste is ook dat mijn collega's hebben aangegeven het een voorrecht te vinden om van zo dichtbij een transitie te mogen meemaken", zegt Niek. Voorzitter Corine van Dun van Transgender Netwerk Nederland: "De ervaring van Niek met zijn werkgever laat het goede voorbeeld zien. Er zijn werkgevers waar de transitie op de werkvloer wel goed gaat en dat mag gezien worden."

Verklaring van Dordrecht

De Hanzehogeschool neemt 3 april overigens niet alleen de Transzoen in ontvangst. Paul van der Wijk van het College van Bestuur van de hogeschool ondertekent ook de Verklaring van Dordrecht. Daarmee onderschrijft een werkgever zijn toewijding aan transgendervriendelijk werkgeverschap. De tien punten in de Verklaring van Dordrecht bieden daarvoor een duidelijk kader. De Hanzehogeschool is de eerste onderwijsinstelling die de Verklaring van Dordrecht ondertekent.