Expositie 'Gezichten van Israël' in Synagoge Groningen

GRONINGEN - Fotografe Louisa Verhulst exposeert vanaf zondag 2 april met haar portretserie 'Gezichten van Israël' in Synagoge Groningen.

[caption id="attachment_69969" align="alignleft" width="191"]Portret van een vrouw in Israel. Foto: Louisa Verhulst Portret van een vrouw in Israel. Foto: Louisa Verhulst[/caption] Voor 'Gezichten van Israël' maakte Louisa Verhulst portretten in onder meer Jeruzalem, Tel Aviv, Haifa, Akko en Tiberias. Ze bezocht het land twee keer. Tijdens haar eerste bezoek, dat twee maanden duurde, maakte ze een uitgebreide rondreis en overnachtte ze bij mensen thuis, in een kibboets en in jeugdherbergen. Tijdens haar laatste reis maakte ze deze portretserie. Verhulst is via haar moeder van Joodse afkomst. “Ik heb het gevoel dat Israël mijn moederland is, zoals Nederland mijn vaderland is. Ik voel mij er thuiskomen.”

Fascinerend en open land

Ze vind het een fascinerend en open land waar het geen probleem is om mensen te fotograferen, wat opmerkelijk is voor een land met ingewikkelde relaties en situaties. Verhulst: “Het is een land waar altijd wat gebeurt, waar veel te zien is en waar prachtige mensen wonen. Wat ik wil laten zien zijn de mensen die in Israël wonen, leven, werken, liefhebben en die iets van hun toekomst willen maken. Die positief zijn, rust willen, gelukkig zijn. Die verder willen. Of ze nou Jood, Arabier of christen of een mix van dat alles zijn. Omdat ze mens zijn.”

Louisa Verhulst

Louisa Verhulst (1959) studeerde aan de kunstacademie in Utrecht, is zelfstandig fotograaf en studeert nu aan de Fotoacademie in Amsterdam. Ze maakt portretten in opdracht en maakt autonoom werk. Louisa Verhulst is momenteel druk met meerdere fotoprojecten. Zoals een portretserie van overlevers: mannen en vrouwen die een hartaanval hebben gehad of een andere levensbedreigende ziekte en het overleefd hebben. In Bussum maakt ze een serie over de afbraak van de cacaofabriek Bensdorp. In mei vertrekt ze naar Marrakech. Ook daar gaat ze een portretserie maken. 'Gezichten van Israël' loopt tot 14 mei.