FC Groningen de markt op

GRONINGEN - Nog vijf van de laatste zeven duels winnen en FC Groningen speelt weer play-offs. Met zes punten erbij speelt de club ook volgend seizoen in de eredivisie. Van dat laatste gaat de clubleiding uit.

Door Wim Masker

FC Groningen is dan ook al volop bezig met volgend seizoen. Directeur Hans Nijland kondigde vrijdag op PodiumTV aan dat zijn club zich gaat roeren op de transfermarkt. Maar dat doet de club elk seizoen en de laatste jaren tot verdriet van de supporters zonder al te veel succes. De belofte van Nijland dat hij de selectie wil versterken, zal daarom niet meteen tot een run op seizoenkaarten leiden. Met FC Groningen is het een beetje zoals met de PvdA, de aanhang heeft het vertrouwen grotendeels verloren. Sinds het slechte seizoen 2011-2012 dat leidde tot het ontslag van Pieter Huistra is er aanzwellende kritiek op het spel van het eerste elftal.

Ontevreden

Onder Ernest Faber voetbalt FC Groningen gemiddeld genomen iets aantrekkelijker dan onder zijn meest recente voorgangers. Velen zeggen echter geen verschil te zien, al is dat waarschijnlijk vooral het gevolg van de resultaten. Want die zijn onder Faber veel minder dan onder Erwin van de Looi. Onder diens leiding eindigde FC Groningen als zevende, achtste en zevende. Uitstekende klasseringen voor een club met de negende begroting van de eredivisie. Maar de wijze waarop sprak echter in sterk afnemende mate tot de verbeelding.

Slimme transfers

FC Groningen staat voor de grote uitdaging om via slimme transfers het vertrouwen van de aanhang terug te winnen. Eerlijk is eerlijk: de eerste aanwinsten van het nieuwe duo Peter Jeltema-Carlos Aalbers (Ruben Jenssen, Samir Memisevic, Jason Davidson en Tom van Weert) waren afgelopen zomer zo slecht nog niet. De huidige selectie heeft vooral behoefte aan snelle, fitte en technische vaardige spelers. En aan een creatieve smaakmaker. De wens om daarnaast een geroutineerde persoonlijkheid met kwaliteit aan te trekken, is bijna niet te realiseren. Dergelijke spelers lopen zelfs bij onze topclubs nauwelijks rond en zijn voor een club als FC Groningen vrijwel onbetaalbaar.

Doorstroming

De doorstroming vanuit de eigen opleiding blijft beperkt tot de Bosniër Ajdin Hrustic (20). De linksbenige middenvelder van het beloftenteam sluit als enige aan bij het eerste elftal. Andere jonge spelers zoals Desevio Payne, Glenn Bijl, Roland Baas, Keziah Veendorp, Gijs Jasper, Jim de Leeuw en Pier Veldman moeten de club verlaten. De twintigers krijgen ongetwijfeld een herkansing op divisieniveau. Zij zijn veel te goed voor het niveau hoofdklasse of lager.