Vijftig hybride warmtepompen voor stad Groningen

GRONINGEN - Lokale energiecoöperatie Grunneger Power plaatst de komende tijd vijftig hybride warmtepompen in de gemeente Groningen. Zij doet dit in het kader van het project ‘050-Hybride’.

Belangrijk onderdeel van dit project is een onderzoek naar de werking van de hybride warmtepomp. Er wordt gekeken naar de gas-besparingspotentie, de factoren die daar invloed op hebben en de gebruikerservaringen van deelnemers. De systemen worden geplaatst bij energieklanten van Grunneger Power en in sociale huurwoningen. “In een tijd dat men op zoek is naar effectieve manieren om het gasverbruik terug te dringen, zeker hier in Groningen, zijn dit type projecten essentieel. Vijftig Groningse huishoudens gaan vanaf dit jaar aanzienlijk minder gas verbruiken. Uit het project zal blijken of deze techniek een grote rol gaat spelen in de energietransitie", weet projectleider Daan Terlingen van Grunneger Power.

Hybride warmtepompen

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte haalt uit de buitenlucht door elektriciteit te gebruiken. De pomp werkt als een omgekeerde airconditioner. De warmte wordt gebruikt om verwarmingswater te verwarmen voordat het water de ketel in gaat. De ketel heeft dan minder gas nodig voor de verwarming van de woning. De toevoeging ‘hybride’ houdt in dat de warmtepomp samenwerkt met de hr-ketel. Omdat warmtepompen werken met een constante (lage temperatuur) verwarming in de woning, is het altijd behaaglijk warm in huis zonder veel gas te verbruiken.

Gas-besparing

De systemen kunnen volgens Grunneger Power tot 70 % gas besparen als er in een woning sprake is van goede isolatie en vloerverwarming. Bij een minder ideale situatie is 30 % gas-besparing haalbaar. Over de gehele looptijd kan het project tot een half miljoen kuub gas besparen, wat neerkomt op een CO2-besparing van bijna 900 ton.

050-Zon

Voorganger van het project is ‘050-Zon’, waarbij vijftig zonneboilers werden getest. Volgens Terlingen waren de zonneboilers prijstechnisch minder interessant dan gehoopt. “Ze bleken vooral interessant voor grotere gezinnen, bijvoorbeeld met pubers die lang douchen. Maar het blijft natuurlijk nog steeds heel legitiem om er een aan te schaffen omwille de gasbesparing."

050-Hybride

050-Hybride wordt gefinancierd door de gemeente Groningen, GasTerra en Shell. De gebruikte systemen worden geleverd door Vaillant en Intergas/ Daikin Huisman Warmtetechniek B.V. tekent voor de installatie.