UMCG opent loungeplek voor jongeren met kanker

GRONINGEN - In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is vrijdagmiddag een loungeplek voor jongeren met kanker geopend: Daniëlle’s Place. Deze loungeplek, een aluminium Amerikaanse caravan, is mogelijk gemaakt door Stichting Daniëlle.

De loungeplek is bedoeld voor AYA’s (Adolescent and Young Adults), ofwel adolescenten en jong volwassenen (18 tot 35 jaar) die kanker hebben of hebben gehad. Zij kunnen tussen de behandelingen of polikliniekbezoeken door relaxen in de caravan. Rondom de loungeplek zullen ook informatiebijeenkomsten voor AYA’s plaatsvinden. De loungeplek maakt deel uit van het UMC Groningen Comprehensive Cancer Center.

AYA-zorg

In Nederland krijgen jaarlijks rond de 2700 jongeren en jongvolwassenen te horen dat zij kanker hebben. Ongeveer twee derde overleeft de ziekte. Tot voor kort viel deze groep kankerpatiënten een beetje tussen de wal en het schip: te oud voor de kinderoncologie en met hun leeftijdsspecifieke vragen konden zij ook niet goed terecht bij de volwassen oncologie. Denk aan vragen over opleiding, werk, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Het UMCG is aangesloten bij het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Platform en biedt AYA-zorg: leeftijdsspecifieke zorg en voorzieningen voor jongeren met kanker, in aanvulling op de medische behandeling.

Koninklijke onderscheiding

Stichting Daniëlle is opgericht door de in 1999 overleden Daniëlle van der Zwaag. Haar moeder, Gea van der Zwaag, tekende vrijdag voor de openingshandeling van Daniëlle's Place. Zij werd bij die gelegenheid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Gerelateerd artikel: Koninklijke onderscheiding voor drijvende kracht Stichting Daniëlle