Foto-expositie over integratie van vluchtelingen bij Hanzehogeschool Groningen

GRONINGEN - Hanzehogeschool Groningen haalt de expositie 'Weer toekomst' naar Groningen.

De expositie toont 'de andere kant van het vluchtelingendebat'. Vluchtelingen zijn niet alleen vluchteling, maar ook student, vriend, mens met een eigen identiteit. Eenmaal in Nederland zetten ze alles op alles om een nieuw bestaan op te bouwen in hun nieuwe thuisland. ‘Weer toekomst!’ laat de integratie van vluchtelingen door studie en werk zien.

Weer toekomst!

‘Weer toekomst!’ is het resultaat van samenwerking tussen Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF, Fotograaf des Vaderlands (2016) Ahmet Polat en Museum Hilversum. Deze expositie werd 20 juni 2016 – Wereldvluchtelingendag- geopend door Prinses Beatrix. Ahmet Polat ziet de expositie als een waardevolle aanvulling op de hedendaagse beeldvorming over vluchtelingen. "Als je mensen fotografeert in een hoekje van een kamer, met een matrasje op de grond, in zwart-wit, eenzaam en alleen, dan creëer je een afstand. Je kunt óók laten zien dat ze deel uitmaken van een gezin, verjaardagen vieren, afspreken met vrienden, of bezig zijn met een opleiding of een stage." "Bijvoorbeeld Aissata uit Ivoorkust die docente Frans wil worden en voor de klas staat. Victor, uit Rwanda die in een ziekenhuis werkt als verpleger en Anita uit Mongolië, studente aan de Hanzehogeschool die ontspanning zoekt op de Groninger kermis. Het gewone leven waar ze al die jaren naar op zoek zijn geweest."

Reis langs hogescholen en universiteiten

De expositie is sinds september op reis langs hogescholen en universiteiten in Nederland. Op iedere campus wordt de expositie geopend in het bijzijn van Ahmet Polat, de ‘helden van het witte doek’, andere (vluchteling-)studenten en medewerkers van de onderwijsinstellingen.

Twee locaties Hanzehogeschool

De tentoonstelling 'Weer toekomst!' is op twee locaties van de Hanzehogeschool Groningen te bezoeken:
  • vanaf dinsdag 28 maart 16.00 uur bij Academie Minerva aan de Praediniussingel 59 (tot en met 7 april);
  • vanaf maandag 10 april 16.00 uur in de Van Doorenveste, Zernikeplein 11 (tot en met 8 mei).