Gerrit van Houten Prijs 2016 voor Mari Stoel

GRONINGEN - Mari Stoel heeft de Gerrit van Houten Prijs 2016 gewonnen. De Gerrit van Houten Publieksprijs werd een prooi voor Hans Hoekstra. De prijzen bestaan uit respectievelijk € 5000 en € 1000.

Het was in 2016 150 jaar geleden dat Gerrit van Houten in Groningen werd geboren. Om deze talentvolle schilder meer bekendheid te geven reikt de Gerrit van Houten Stichting iedere vijf jaar de Gerrit van Houten Prijs uit. Dit om kunstenaars die op het punt staan door te breken naar het grote publiek, een extra stimulans te geven.

Gerrit van Houten Prijs 2016

Voor de Gerrit van Houten Prijs 2016 hebben negen kunstkenners hebben een kunstenaar voorgedragen. Deze kunstenaars hebben ieder twee of drie kunstwerken aangeleverd, waaruit de tentoonstelling ‘Onvoltooid tegenwoordig’ is samengesteld.

Vakjury over Mari Stoel

De vakjury, bestaande uit Doede Hardeman, Sue-ann van der Zijpp en Stijn Rietman, over de winnaar: ‘Het werk van Mari Stoel lijkt wat gesloten. Op het eerste gezicht zijn het variaties van abstracte structuren. Van dichterbij bekeken blijken deze met subtiele kleurverschillen, gevoelig als kleurenstudies, te zijn geschilderd. De plotselinge ontdekking van de scharnier brengt het werk terug in de zichtbare realiteit. Het toont het werk als spel tussen abstractie en figuratie.' 'Bij de installatie die op de tentoonstelling te zien is komen nog meer werelden samen. Niet alleen de zorgvuldig uitgedachte structuren, maar ook de spanning tussen schilderkunst en installatie tonen zijn zoektocht naar de grenzen van het schilderen. Zijn werk triggert ons vanwege de spanning tussen een serieuze benadering van dit eeuwenoude medium, en de luchtigheid en speelsheid die zijn werk zo kenmerkt.' 'Mari Stoel is duidelijk nog niet uitontwikkeld. Wij zijn benieuwd naar zijn onderzoek en zijn volgende stappen en hopen dat de Gerrit Van Houten Prijs daarin van betekenis kan zijn.’

Publieksprijs

De publieksprijs werd door de bezoekers van de tentoonstelling ‘Onvoltooid Tegenwoordig’ toegekend.