Kennismaken met Hebreeuws in Synagoge Groningen

GRONINGEN - Synagoge Groningen start 6 april met de cursus 'Kennismaken met het Hebreeuws'.

Anders dan het Latijn en het oud-Grieks is het Hebreeuws een eeuwenoude taal die nog steeds wordt gesproken. Het is de taal van de Bijbel én de taal van het hedendaagse Israël. Weliswaar is het Hebreeuws gemoderniseerd en spreken we nu van Ivriet, maar het schrift is sinds het ontstaan van de Bijbel en de Thora ongewijzigd gebleven.

Nederlands beïnvloed door Hebreeuws

Ook het Nederlands is door het Hebreeuws beïnvloed: Nederlandse woorden als mazzel, tof en smeris stammen uit het Hebreeuws. Cursisten leren wat de oorspronkelijke Hebreeuwse woorden zijn. Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van voorbeelden uit de Bijbel.

Geen klinkers

Verder wordt een ander opmerkelijk aspect van het Hebreeuws behandeld: hoe kan een taal die geen klinkers bevat toch uitgesproken worden?

Hebreeuwse letters

De cursus begint met het leren lezen en schrijven van de Hebreeuwse letters. Om het de cursisten gemakkelijk te maken, ontvangen zij een speciale kalligrafeer-pen. Verder krijgen de cursisten tips om later zelfstandig - met behulp van het internet - verder te leren. De cursus wordt geleid door Chris van Wierst, educatief medewerker van Stichting Folkingestraat Synagoge. Plaats van handeling is het Rabbinaatshuis in Groningen.

Aanmelding

Cursusdata: 6, 13, 20, 27 april en 3 mei 2017. Deelname kost 25 euro. Aanmelding: info@synagogegroningen.nl/ 050-3123151 / www.synagogegroningen.nl.