Lectoraat Hanzehogeschool ontwikkelt gras voor festivalterreinen

GRONINGEN - Het lectoraat Art & Sustainability van de Hanzehogeschool Groningen krijgt van Regieorgaan SIA en Innofest een subsidie van € 10.000 voor het innovatieve project Step on the grass.

Het lectoraat gaat voor Step on the grass een nieuwe toepassing van ‘gras’ ontwikkelen, speciaal bedoeld voor festivalterreinen. Uitgangspunt is de ecologische voetafdruk van festivals te verkleinen.

Grasmat opnieuw inzaaien

Aanvragen voor een festival worden regelmatig afgewezen vanwege de te verwachten schade aan het milieu. Een veel voorkomend aspect is dat een grasmat opnieuw moet worden ingezaaid, met alle kosten van dien. De toepassing van het nieuwe product kan dat voorkomen.

Festival als living lab

Het festival zelf fungeert binnen dit project als living lab, zodat het gras getest kan worden met een grote mensenmassa, maar ook bij een kleiner project. Het publiek kan dan ook feedback geven. Daarnaast kan het product gebruikt worden voor bijvoorbeeld campings of grasterreinen waar andersoortige evenementen georganiseerd worden. Step on the grass brengt bovendien disciplines als kunsten, landbouw en industrie bij elkaar..

Rob van Haren

Step on the grass is een initiatief van lector dr. Rob van Haren, verbonden aan het lectoraat Art & Sustainability, onderdeel van het kenniscentrum Kunst & Samenleving van de Hanzehogeschool Groningen. Ook is het Groningse bedrijf Hempflax aan dit project verbonden. HempFlax houdt zich bezig met de productie van hennep en vlas en de verwerking van deze hernieuwbare grondstoffen tot halffabricaten en eindproducten.