Verbuurzamingsproject in wijk Oosterpoort in Groningen

GRONINGEN - De gemeente Groningen trapt donderdag 30 maart een zogenaamd Verbuurzamingsproject af. 

In dit project gaat de gemeente samen met bewoners van de Frederikstraat en de Jacobstraat aan de slag om het elektriciteitsverbruik te verminderen. Met tijdelijke graffiti wordt het verbruik van de woningen op straat weergegeven. Hiermee worden de huishoudens bewust gemaakt van hun energieconsumptie. Ook wordt hiermee gedemonstreerd welk effect het gedrag in huis heeft op het milieu en de eigen bankrekening.

Verminderen elektriciteitsconsumptie

Het Verbuurzamingsproject laat in twee weken tijd het verminderen van elektriciteitsconsumptie zien. Een grote lijn op de straat geeft het gemiddelde verbruik weer. Vervolgens krijgen bewoners allerlei tips & trucs om hun verbruik te verlagen. Iedere 24 uur worden de meterstanden opgemeten en die standen vormen een zichtbare stip op straat die zich tegen de gemiddelde lijn afzet. Door iedere dag een nieuwe stip te zetten wordt het effect van de besparing zichtbaar gemaakt.

Energiemarkt

Wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen onthult donderdag 13 april, tijdens een energiemarkt, welke straat zich de zuinigste straat van de Oosterpoort mag noemen en welk huishouden uiteindelijk het meest bespaard. Lokale energiepartijen zoals Buurkracht, Groningen Woont SLIM en Grunneger Power zijn aanwezig om advies te geven en de bewoners te voorzien van meer informatie. Het Verbuurzamingsproject is een initiatief van het Urban Gro Lab en wordt uitgevoerd in samenwerking met SAMEEN. Meer informatie: www.urbangrolab.nl/het-verbuurzamingsproject/