Studenten bouwkunde maken 3D-scan Martinikerk en -toren

GRONINGEN - Studenten Bouwkunde van NHL Hogeschool zijn de voorbije weken druk geweest met het volledig 3D inscannen van de Martinikerk en -toren in Groningen.

De studenten deden dit in opdracht van Stichting Martini Beiaard Groningen en Vereniging Vrienden Martinikerk, onder begeleiding van landmeetkundig bureau Geomaat.

Nieuw bouwkundig en historisch inzicht

Doel van de meting was het verkrijgen van nieuw bouwkundig en historisch inzicht in de monumentale constructie. Deze was tot nu toe alleen op een beperkt aantal papieren tekeningen beschikbaar. De betrokken werden maandag 6 februari met lezingen over en rondleidingen door het kerkgebouw en de toren geïntroduceerd in dit project. De scansessies zijn vorige week afgerond.

Wolk van gekleurde meetpunten

De 3D-laserscanner brengt miljarden punten nauwkeurig in beeld waarbij vanaf elke standplaats een hoge resolutie 360 graden-foto wordt gemaakt. Dit resulteert in een enorme wolk van gekleurde meetpunten die het monument in detail beschrijven.

3D-model

De tien derdejaars studenten Bouwkunde gaan op basis van de ingewonnen scandata een gedetailleerd 3D-model maken. Building Information Model-specialisten van Geomaat helpen ze daarbij op weg. Het model zal behalve voor bouwkundig en historisch onderzoek, inzetbaar zijn voor een virtuele en interactieve rondleiding door het complex. De presentatie hiervan vindt woensdag 12 juli plaats in de Martinikerk.