Herstel landgoederen Eelde-Paterswolde

EELDE/ PATERSWOLDE - Natuurmonumenten werkt dit voorjaar met andere landgoedeigenaren aan de verdere verbetering van de landgoederen in Eelde en Paterswolde. Er worden nieuwe bomen, struiken en heesters aangeplant en cultuurhistorische elementen gerestaureerd.

Dolmans Landscaping uit Beilen is maandag begonnen met het planten van nieuwe laanbomen zoals eik en beuk op de landgoederen. De beeldbepalende treurbeuk op landgoed De Duinen die geveld werd door een storm wordt vervangen. De landgoederen krijgen daarnaast weer extra kleur door nieuwe aanplant van rododendrons.

Fruitboomgaard

Op landgoed De Braak worden zieke en oude fruitbomen in de boomgaard vervangen door nieuwe exemplaren. Oude appelrassen als Groninger Kroon en de Rode tulpappel worden herplant, evenals Winterrietpeer en de Dubbele boerenwitte pruim. De fruitmuur die achter de boomgaard langs loopt, wordt eveneens hersteld.

Landgoed Vennebroek

Natuurmonumenten is voorts voornemens het achttiende-eeuwse borstbeeld van de stedenmaagd op landgoed Vennebroek te restaureren. Ook wordt bekeken of de trap die in de negentiende eeuw de vijver op landgoed Vennebroek in liep, in zijn oude grandeur teruggebracht kan worden. De aanwezige bruggetjes op de landgoederen krijgen een opknapbeurt.

Herstelplan landgoederen eerste fase

Natuurmonumenten startte in 2013 met herstelwerkzaamheden op de landgoederen in Eelde en Paterswolde. Toen werden vijvers opgeschoond, oorspronkelijke waterpartijen hersteld en nieuwe zitbankjes geplaatst. Sommige landgoederen kregen nieuwe stinzenplanten.

Partners

Het project ‘Herstel landgoederen Eelde-Paterswolde’ is een gezamenlijk project van Natuurmonumenten, Het Drentse Landschap, Verslavingszorg Noord Nederland, Kraus-Groeneveld Stichting en de particulieren eigenaren van Westerbroek, Eiberskamp, Hesselinksbos en Borgstee. Financieel wordt het project mede mogelijk gemaakt door Regio Groningen-Assen, Provincie Drenthe, gemeente Tynaarlo, het Cultuurfonds, de Rabobank en het Jenny Vrielingfonds.