Kunstwerk 'Zwaluwstaart' naar Kop van Oost

GRONINGEN - In het bijzijn van leerlingen van de Borgmanschool wordt dinsdag 21 maart om 11.00 uur een kunstwerk geplaatst bij het wooncomplex Kop van Oost. Het gaat om 'Zwaluwstraat' van de Groninger kunstenaar René de Boer.

Het kunstwerk 'Zwaluwstraat' stond eerder bij het gemeentekantoor aan de Gotenburgweg. Daar moest het wijken vanwege de verkoop van dit gebouw.

Zwaluwstaartverbinding

De Boer maakte het werk in 1984 in opdracht van de gemeente. Het kunstwerk bestaat uit een combinatie van roestend cortenstaal en blank roestvast staal. De titel verwijst naar de zwaluwstaartverbinding. Deze verbinding wordt gebruikt om houten onderdelen aan elkaar te bevestigen.

Verzoek bewoners

Met de plaatsing van het kunstwerk bij Kop van Oost reageert het Centrum Beeldende Kunst (CBK) Groningen  op een verzoek van de bewoners van het complex. Zij vroegen om kunst in hun woongebied. Het CBK is samen met Stadsbeheer verantwoordelijk voor het beheer van de kunst in de openbare ruimte. Het CBK ontvangt regelmatig verzoeken voor kunst in de wijk. Daar waar mogelijk probeert het CBK hieraan gehoor te geven.

Link met geschiedenis

Met de plaatsing van het kunstwerk op deze locatie ontstaat ook nog een link met de geschiedenis van de plek: tot enkele jaren geleden was er houtindustrie gevestigd. Van René de Boer staan meer kunstwerken in de stad, zoals 'Rollebollen;  op het Bernouilleplein en 'Kringloop' in het Stadspark.