Patiëntgegevens al vanuit ambulance naar ziekenhuis

GRONINGEN - De medische gegevens van een patiënt worden vanaf deze week al vanuit de ambulance naar de Spoedeisende Hulp en het Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis in Groningen gestuurd. 

Met deze door Ambulancezorg Groningen en Martini Ziekenhuis ontwikkelde koppeling tussen patiëntengegevens in de ambulance en het informatiesysteem in het ziekenhuis kan het medisch team zich beter voorbereiden op de aankomende spoedpatiënt. De Spoedeisende Hulp kan op een scherm zien welke patiënt onderweg is, met welke urgentie en wat de verwachte aankomsttijd is. Als de aankomsttijd wijzigt, verandert dit ‘real time’ op het scherm.

Hartfilmpjes, foto's en medische gegevens bekijken

Het team dat in het ziekenhuis klaarstaat om de patiënt op te vangen, kan zich voorbereiden door alvast tijdens de ambulance-rit gemaakte hartfilmpjes, foto’s en andere medische gegevens te bekijken. Het ambulancepersoneel hoeft dus geen fax meer te sturen of een papieren formulier mee te geven bij de overdracht van de patiënt. Daarnaast hoeft het ziekenhuis geen gegevens meer handmatig toe te voegen aan het ziekenhuisdossier.

Beveiligde verbinding

Door een BSN-controle in de ambulance wordt de informatie in het systeem direct gekoppeld aan het digitale dossier van de patiënt in het Martini Ziekenhuis. De gegevens worden via een beveiligde verbinding verstuurd waardoor de privacy van de patiënten is gewaarborgd.

Fotoconsultatie brandwondencentrum

De mogelijkheid om berichten en foto’s vanuit de ambulance direct te delen is vooral voor het brandwondencentrum belangrijk. Zo is de soort brandwond en het percentage van het lichaam dat verbrand is op deze wijze goed vast te stellen. De specialisten van het brandwondencentrum kunnen het ambulancepersoneel direct adviseren over de beste behandeling van de brandwond en de wijze van vervoer tot de aankomst in het ziekenhuis.

Integratie digitale informatie

Met de door Ambulancezorg Groningen en Martini Ziekenhuis ontwikkelde koppeling kunnen vanuit alle ambulances in het land gegeven naar de Spoedeisende Hulp van het Martini Ziekenhuis worden gestuurd. Deze worden automatisch geïntegreerd in het ziekenhuisdossier.