Ina de Vries stapt op tegen diabetes

GRONINGEN - Ina de Vries (41) organiseert een sponsorfietstocht voor diabetes-onderzoek. Iedereen die zich laat sponsoren, of zichzelf sponsort, kan zaterdag 23 april meefietsen. “Ik gun iedereen genezing.”

Door Arjen J. Zijlstra

“Ik opende mijn ogen en zag drie mannen rond mijn bed staan. Toen dacht ik: dit maak ik nooit meer mee, haha.” Om het verhaal nog wat romantischer te maken: die mannen hadden even daarvoor haar leven gered. Maar meer positiefs valt er niet over die gebeurtenis te vertellen. Want De Vries werd namelijk wakker uit een coma. “Na een hele drukke dag was ik gaan stappen met vriendinnen. Daarbij had ik ook een wijntje gedronken, ik dacht: dat kan wel. Die nacht bleef mijn vriend, die ik toen had, bij mij slapen. Dat is achteraf mijn geluk geweest. Ik begon die nacht namelijk allemaal rare bewegingen en geluiden te maken, omdat mijn suikerspiegel extreem laag was. Hij kon met geen mogelijkheid contact meer met mij krijgen. Toen belde hij 112.” “Na die tijd ben ik nog een tijdje bang geweest dat het ’s nachts weer zou gebeuren. Maar die angst heb ik inmiddels niet meer. Want ik ben nu meer in balans. Ook besteed ik meer aandacht aan gezonde voeding en beweeg ik veel. En ik ben helemaal gestopt met alcohol, want daardoor voel je minder de verschijnselen van een lage suikerspiegel.”

Diabetes is diabetes

Toch zou De Vries zichzelf nooit omschrijven als een zware diabeet. “Je hebt diabetes of je hebt geen diabetes. Elke diabeet is anders, maar je hebt niet de categorieën licht en zwaar. Bij type 1, dat zich vaak in de jeugd openbaart, moet je spuiten omdat je lichaam geen insuline meer aanmaakt. Dat is gewoon helder. Maar iemand die type 2 heeft, bijvoorbeeld door overgewicht of door erfelijkheidsfactoren, die moet er net zo goed rekening mee houden.” “Bij type 2 kun je vaak eerst met alleen medicatie toe om de insulineproductie te stimuleren en dan klinkt dat minder zwaar. Maar vaak wordt het te laat opgespoord. En dan heeft men bijvoorbeeld toch al wel last van slecht zicht of zenuwen die wat minder goed werken.”

Signaaltje

De Vries meet meerdere keren per dag haar bloedsuiker. Doorgaans spuit ze vier keer per dag insuline om haar suikerwaarden omlaag te brengen en als later toch blijkt dat ze iets te veel heeft gespoten eet ze iets met suiker (het liefst natuurlijke suikers) om op die manier de balans te herstellen. Het meten doet De Vries ook buiten de vaste momenten. Als ze het niet helemaal vertrouwt. “Als ik te laag zit dan krijg ik vaak hoofdpijn of word ik misselijk. Soms heeft het ook effect op mijn gedrag. Het kan zijn dat ik heel kribbig word, óf aan de andere kant juist de grootste lol heb om niks. Dat is wel leuk, maar dat klopt ook niet helemaal. Beide keren is er een signaaltje in de hersens dat op de een of andere manier verstoord wordt door een te hoge of lage suikerspiegel.”

Sponsorfietstocht

Het meten, rekenen en plannen is na 35 jaar diabetes een tweede natuur geworden voor De Vries. “Als de ziekte ooit genezen wordt, zal ik waarschijnlijk daarna ook afkickverschijnselen hebben, want deze leefwijze zit zó in me. Dat is er niet zomaar uit te krijgen.” De Vries durft er niet op te hopen dat diabetes op korte termijn te genezen zal zijn. “Alleen ik ga het nog wel meemaken in mijn leven. Dat is gewoon zo. Ook al is dat misschien pas over twintig jaar. Maar de belangrijkste reden dat ik de sponsorfietstocht organiseer is dat ik iedereen genezing gun, zodat ze niet zoals ik 35 jaar hoeven door te modderen. Ach, als ik bijvoorbeeld denk aan kinderen die het nu krijgen…”

Stap Op

De fietstocht van veertig kilometer start op 23 april om 14:00 uur bij de ingang van het stadspark en gaat door het noorden van de provincie, richting Garnwerd via een knooppuntenroute. Iedereen kan de tocht in zijn eigen tempo fietsen. Er zijn drie stopplekken onderweg, waar de fietsers elkaar weer zullen treffen, om iets te drinken of bezichtigen. Aan de start worden de routekaartjes uitgedeeld en rugzakjes met versnaperingen. De fietstocht, die eindigt in de stad, zal tot ongeveer 19.00 uur duren. Mensen kunnen zich aanmelden via stapop2016@gmail.com. Voor meer informatie kunnen ze hier ook naartoe mailen of kijken op de facebookpagina van het evenement Stap Op.

Suikerfeestje

“Het ingezamelde geld gaat naar onderzoek dat plaatsvindt aan het Universitair Medisch Centrum Leiden en het Universitair Medisch Centrum Groningen om diabetes type 1 te genezen. Mensen kunnen zich laten sponsoren, bijvoorbeeld voor een euro per kilometer die ze fietsen.” Het UMCG heeft een bankrekeningnummer beschikbaar gesteld waarop mensen het geld kunnen storten: IBAN: NL21 ABNA 0423 1266 95. Onder vermelding van ‘Stap op!’. Maar iemand kan natuurlijk ook zichzelf sponsoren. Of het initiatief met een bijdrage steunen zonder zelf mee te fietsen. De komende weken wordt die mogelijkheid wel heel makkelijk gemaakt, doordat bij Albert Heijn Willems aan de Van Lenneplaan in de Wijert een bus staat waarin je je flessenbonnen kunt doneren. “Dit jaar heb ik precies 35 jaar diabetes” zegt de Vries met een grote glimlach en pretoogjes. “En dit is hoe ik mijn suikerfeestje vier.” Lees meer 'interviewportretten' van de hand van Arjen J. Zijlstra.