FC Groningen instabiel

GRONINGEN -  Hoopgevend spel tegen FC Utrecht en Ajax, gevolgd door hopeloos voetbal tegen Roda JC. Het is FC Groningen dit seizoen ten voeten uit. De ploeg van Ernest Faber is erg labiel.

Door Wim Masker

Wisselvallige prestaties kenmerken overigens de hele eredivisie. Geen enkele club kan met lof omgaan, zo lijkt het wel. Feyenoord, geroemd voor zijn spel in de topper tegen PSV, gaat een week later teleurstellend onderuit bij degradatiekandidaat Sparta. De tweede club van Rotterdam laat zich vervolgens met 5-0 bij Vitesse afslachten. Heerenveen, na het teleurstellende gelijkspel tegen Go Ahead nota bene geprezen door zijn trainer Jurgen Streppel, geeft niet thuis bij degradatiekandidaat Excelsior en verliest dik verdiend met 4-1. Zondag komt Feyenoord lunchen in Heerenveen. Reken maar dat primadonna’s zoals Sam Larsson, Arber Zeneli en consorten dan weer alles geven. Wedstrijden waarin ze zich kunnen tonen aan internationale scouts die niet afkomen op oninteressante potjes tegen Excelsior.

Walking Football

Roda JC had vorige week kansloos met 4-0 van PSV verloren. In Limburg sprak men van een regelrechte offday. De club zou zich revancheren tegen FC Groningen, klonk het krijgshaftig. De boodschap was kennelijk niet aangekomen op Corpus den Hoorn want Roda werd volledig in de kaart gespeeld. FC Groningen koos voor een trage opbouw van achteruit via Etienne Reijnen en Kasper Larsen, de tegenstander daarmee bijna uitnodigend om druk te zetten. Het ‘Walking Football’ vanuit de opbouw is dodelijk voor de rest van de ploeg. Al vrij snel staat iedereen stil. Teleurstellend is dat de coaches dit laten gebeuren, met de deceptie tegen Excelsior nog vers in het geheugen.

Steeds beter

FC Groningen krijgt zaterdagavond bezoek van Willem II. De ploeg van de vorig jaar in Groningen veelvuldig bekritiseerde Erwin van de Looi heeft vier punten meer. Winnen de Tilburgers dan kan FC Groningen de play-offs definitief vergeten en verschuift de aandacht naar handhaving. Gezien het verschil in begroting zou het niet zo mogen zijn, maar Willem II doet kwalitatief niet onder voor FC Groningen. Van de Looi is er andermaal in geslaagd een elftal gaandeweg het seizoen steeds beter te laten voetballen. Wat helpt: in Obbi Oulare heeft de coach er een regelrechte versterking bijgekregen, terwijl zijn collega Ernest Faber twee basisspelers en een belangrijke wisselspeler moest inleveren. Oulare is wat Alexander Sørloth had moeten zijn: een waardevol aanspeelpunt. Waar de lange, softe Noor van FC Groningen nagenoeg geen duel wint, daar kleunt de lange krachtige Belg van Willem II er elk duel in.