Balkan Restaurant Macedonië exact 36 jaar

GRONINGEN - Knus, gemoedelijk en gezellig. Zo doet het Balkan Restaurant Macedonië, gelegen aan de Nieuwe Ebbingestraat, aan bij binnenkomst. Met de sfeervolle verlichting en de karakteristieke Macedonische ornamenten, waan je je aan tafel toch echt een beetje op de Balkan. Het restaurant van eigenaar Bobby Mileski bestaat in april exact 36 jaar. Mileski: "Het is toch wel uniek dat een restaurant het al zo veel jaren volhoudt."

Bobby Mileski kwam in 1980 vanuit het voormalige Joegoslavië naar Nederland. “Ik volgde daar de horecaschool toen ik een jaar of twintig was”, vertelt hij. “Daarna ben ik naar Nederland gekomen. Eerst werkte ik een jaar op verschillende plekken in Nederland, tot ik de mogelijkheid kreeg een restaurant in Groningen te beginnen.” Eenvoudig was dat niet, maar dankzij een aardige pot spaargeld lukte het Mileski toch een lening bij de bank te krijgen. “Vele familieleden en vrienden zeiden tegen mij: dat gaat toch niet werken, je neemt een té groot risico”, zo zegt Mileski. “Maar ik was ervan overtuigd dat het restaurant goed zou gaan lopen. Het begin was moeilijk, maar toen we eenmaal wat bekendheid hadden, ging het steeds beter.” Sinds de opening in 1981 is er heel wat veranderd. Balkan Restaurant Macedonië begon in een pand aan de Peperstraat. Na 16 jaar verhuisde eigenaar Mileski zijn zaak naar de Nieuwe Ebbingestraat. Inmiddels zit het restaurant daar alweer bijna 20 jaar. “Het eten is gewoon goed”, vertelt Bobby Mileski. “Mensen kunnen hier lekker eten en krijgen flinke porties, voor een schappelijke prijs. Ik wil dat mijn klanten tevreden naar buiten gaan. Voor de gerechten hoef ik geen hoge prijs te vangen, ik heb veel liever dat ze het naar hun zin hebben gehad en nog eens langskomen.” Dat laatste tekent het Balkan Restaurant Macedonië. Meer dan de helft van de bezoekers is vaste gast in het pand aan de Nieuwe Ebbingestraat.

Eén grote familie

Mileski: “Het is hier eigenlijk één grote familie en altijd erg gezellig. We krijgen hier ook geregeld spelers van voetbalclub FC Groningen over de vloer. Die komen dan na de training of de wedstrijd langs om lekker een hapje te eten.” Met voetbalclub FC Groningen heeft Bobby Mileski dan ook een speciale band. De restauranteigenaar mist vrijwel geen wedstrijd en is goed bevriend met vele spelers en stafleden. Zo waren Dusan Tadic, voormalig vleugelspits bij FC Groningen, en Tim Matavz, nu spelend bij 1. FC Nürnberg, vaak aanwezig in Balkan Restaurant Macedonië. “Ik probeer de voetballers zich hier een beetje thuis te laten voelen”, vertelt Mileski. “Veel spelers moeten Nederland nog leren kennen en komen uit een heel ander land. Ik leer ze een beetje Nederlands spreken en maak ze wegwijs in Groningen. Hierdoor heb ik met veel spelers een goede band opgebouwd. Het voelt als familie.” Volgende maand viert Bobby Mileski samen met zijn gezin en vrienden het 36-jarig bestaan van het restaurant. Stiekem hoopt hij over 14 jaar een gouden jubileum te kunnen vieren. Of hij dan ook nog eigenaar is, valt te bezien. Dochter Silvana zou het restaurant over enkele jaren wel van haar vader willen overnemen. Bobby Mileski: “Het restaurant is en blijft in de familie. Het zou geweldig zijn als we het nog vele jaren met elkaar draaiend kunnen houden.”