Ido Kootstra van OBS Joseph Haydn in Senaat Nederlandse Kinderjury

GRONINGEN - Ido Kootstra uit Groningen mag zich sinds woensdag Senaatslid van de Nederlandse Kinderjury noemen. Dit goede nieuws werd hem op zijn school, OBS Joseph Haydn in Groningen, gebracht door kinderboekenschrijver Tjbbe Veldkamp.

De Senaat is een vakjury van 12 kinderen die allemaal een provincie vertegenwoordigen. De leden lezen graag en veel en kunnen goed uitleggen wat ze van een boek vinden. De Senaat voert campagne zodat kinderen in heel Nederland op hun lievelingsboek stemmen. De Senaatsleden lezen bovendien na de stemperiode de 5 boeken waar het meest op gestemd is, schrijven een juryrapport en reiken een eigen prijs uit: de Pluim van de Senaat. Met de installatie van de Senaat is de stemperiode van de Nederlandse Kinderjury geopend. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar kunnen tot en met woensdag 19 april stemmen op hun favoriete boeken van het afgelopen jaar. Op 11 juni worden de winnaars bekend gemaakt tijdens de Kinderboekenparade in Den Haag.

Nederlandse Kinderjury

De prijs van de Nederlandse Kinderjury is dé prijs voor kinderboeken in de leeftijdscategorieën 6 tot en met 9 en 10 tot en met 12 jaar. Het is de enige publieksprijs in de boekenwereld die door kinderen wordt bepaald en uitgereikt. De Nederlandse Kinderjury heeft als doel zoveel mogelijk kinderen in aanraking te brengen met nieuwe boeken en ze aan te zetten tot meer én kritisch lezen.